20 d’octubre del 2007

LA NOTÍCIA ECONÒMICA DEL DIA

La notícia que el grup italià Vallombrosa invertirà a a Flix 500 milions en una planta de fabricació de plaques solars ha tornat a ser notícia a la majoria dels diaris d'avui: El Punt, l'Avui, El País, Expansión, Dossier Econòmic...

"L'empresa és pionera en l'obtenció de la matèria primera, el silici, a partir de clofolla d'arròs (Lurdes Moreso. El Punt)

El grup Vallombrosa Trust, que es dedica a les noves tecnologies i les energies renovables, va anunciar ahir que invertirà 500 milions d'euros en la construcció d'una fàbrica de material fotovoltaic i plaques solars de darrera generació a Flix, al costat del polígon químic d'Ercros. Serà una planta de grans dimensions, que ocuparà una superfície de 80.000 metres quadrats i en la qual es fabricaran plaques de silici amb capacitat per generar 100 megawatts d'energia anuals. Vallombrosa ha patentat un sistema d'obtenció de silici a partir de la clofolla d'arròs, que permet una reducció de costos d'un 60 per cent.

El president del grup Vallombrosa, Mauricio Caroldi, va destacar la importància del nou sistema per obtenir la matèria primera amb què es fabricaran les plaques fotovoltaiques. «El preu de la producció de l'energia solar es reduirà un 60% gràcies a l'aprofitament de la clofolla de l'arròs», va dir Caroldi. Precisament, la relativa proximitat de Flix al delta de l'Ebre, on es concentra la producció d'arròs, ha portat l'empresa a elegir el municipi de la Ribera d'Ebre per instal·lar-hi la planta. Pel que fa a l'emplaçament, Vallombrosa necessitarà una superfície de 80.000 metres quadrats del costat d'Ercros, que ara és propietat de l'Incasol.

La construcció de la planta començarà al gener de l'any que ve i la previsió de la companyia és que entri en funcionament a mitjan 2009. Quant a la inversió que haurà d'afrontar Vallombrosa per tirar endavant el projecte de Flix, el president del grup va assegurar que es farà amb recursos propis. «No depenem de finançament extern, perquè s'ha de tenir en compte el retorn que generarà la planta, que serà de 70 milions d'euros anuals i que s'incrementarà fins als 1.100 milions d'euros en sis anys», va apuntar Caroldi.

En aquest sentit, les plaques de silici que Vallombrosa fabricarà a Flix tindran capacitat per generar 100 megawatts d'energia anuals. Ara, a l'Estat es produeixen 50 megawatts d'energia solar i a tot Europa s'arriba als 700 megawatts. De fet, la de Flix serà la primera d'un prototipus de fàbriques que Vallombrosa projecta i que, segons el president de la companyia, podrien significar un canvi en el futur de la indústria de l'energia solar. Així, també obrirà plantes fotovoltaiques com la de Flix a Itàlia, Grècia i Turquia.

400 LLOCS DE TREBALL. La planta de Vallombrosa a Flix tindrà un impacte directe en el mercat laboral, ja que implicarà la creació d'uns 400 llocs de treball. «Aquesta factoria servirà per revitalitzar la comarca, que en els últims anys ha perdut població per les crisis de les indústries químiques», va manifestar l'alcalde de Flix, Pere Muñoz, en referència a la retallada de personal que ha dut a terme els darrers anys Ercros. L'Ajuntament de Flix ha fet un esforç els darrers anys per diversificar l'economia local i, en aquest sentit, ha impulsat la creació d'un viver d'empreses.Vallombrosa desenvoluparà a la Ribera el cicle complet de generació d'energia, des de la fabricació del silici fins a la producció de lingots i plaques solars.
La producció anual serà d'1,2 milions d'unitats. Pel que fa a la instal·lació i explotació de l'energia generada, es realitzarà a través d'acords amb els ajuntaments de la zona. També es negocien acords amb ajuntaments de la resta de l'Estat.
L'arquitecte responsable del projecte, Luca Lancini, va destacar la integració absoluta de la tecnologia de les plaques solars amb el context arquitectònic de la planta. «No són pròtesis que estem afegint sinó que és el mateix concepte de l'edifici que comporta la producció d'energia des d'un punt de vista morfològic», va dir l'arquitecte del projecte en declaracions a l'agència Efe. En aquest sentit, l'aposta de Vallombrosa és integrar les plaques fotovoltaiques com a ferramentes vàlides, eficients i eficaces en l'arquitectura. La planta de fabricació de plaques solars reutilitza al 100 per cent tot el que genera.".