24 de febrer del 2007

REFUGI DEL CARRER SANT JOSEP

S'ha de reconèixer la bona acolida que ha tingut en tots els mitjans de comunicació i especialment per la gent de Flix la neteja i recuperació del refugi del carrer Sant Josep. Els actes del 23 de febrer han estat ple de curiositat per part dels més joves i de inesborrable record per part dels més grans. Nombrosos han estat els testimonis que a partir d'ara hem de recuperar per a la museització del lloc i per la memòria democràtica del nostre poble.
S'ha de felicitar a l'associació local la Cana i el treball de recerca dels arqueòlegs Josep M Pérez i Suñe i Pere Rams i Folch, en la recuperació del refugi antiaeri. La descripció de les diferents parts amb forma de L: l'entrada sota una gran roca reforçada amb un túnel de 2,06 m de cobert amb volta de canó de formigó. Amb una amplada de 1,44 m. L'antesala d'uns 10 m de llargada, 2,7 d'amplada i 2,3 d'alçada. La galeria dividida en dues parts, una amb parets i sostre de pedra i l'altra feta amb formigó, de 21 m i 15 m respectivament. L'acabament amb accés a la plaça de la Música. A llarg de la paret encara es poden veure els punts on s'aguantava el cablejat elèctric i els punts de les barrinades realitzades durant la construcció. Interessant les inscripcions on es pot llegir per exemple :1937 GM DI23 DE FRERO VONVARDEARON FLIX, una altra on diu NO FUMAR, i prop de la sortida a la plaça el dibuix de dos milicians fent guàrdia.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Enhorabona per recuperar un altre espai de memòria.

Hi ha mes refugis com aquest ?

Hi ha intenció de recuperar-los ?

Es pot arribar a un conveni amb la fàbrica per a gestionar el seu arxiu referent a la història de tots ?

sort i enhorabona per el Blog. I una altra cosa ... no podrieu fer que Ràdio Flix es pugues sentir per Internet ?

P ha dit...

Hi ha set regufis més. La idea és fer un pla director de tots els refugis. Per les altres preguntes dir que hi estem treballlant.
Pere.