3 d’abril del 2025

Salvador Grau Torres (1900 - 1990): Escacs i exili.

 

Salvador Grau Torres. Nascut a Flix el 6 de juny del 1900, fill de Pere Grau Ranís (1878) i Rosa Torres Sánchez (1869), solter. Cafeter, propietari del Bar Sport situat al carrer Maciá n. 2. (actualment C. Gombau), bar  que  durant la República va ser un punt de trobada dels aficionats a l'escacs i a partir de l'any 1935 la seu social de la Penya d'Escacs Flixense. Salvador Grau està considerat com un dels millors jugadors d'escacs de la història de Flix.

Les referències periodístiques son prou clares, fou campió del torneig social de finals de 1934 realitzat entre 24 jugadors locals, i sobretot, fou l'únic dels deu contrincants en guanyar una partida al Gran Mestre d'Escacs Koltanowski en la seua visita a Flix, el 15 de novembre de 1935, partida que forma part dels annals històrics de l'Escac Català.

L'única referència que tenim de Salvador Grau, al marge de l'escacs, és de l'1 de maig de 1935, formant part del llistat de veïns de Flix d'una "recapta pro-infants  d'Abissínia i antifeixistes italians ... que demostrà el que es pot fer si hi ha la ferma voluntat de treballar per abatre el feixisme..." ("Suport". portaveu del "Socors Roig Internacional", 21 de maig de 1935.

En finalitzar la guerra s'exilià a França on seria ingressat al camp de concentració de Bram, més tard fixaria la residència a Perpinyà amb la seua germana Juliana, ciutat on va morir el 15 de març de 1990.   

Salvador Grau amb un grup de flixancos al camp de concentració de Bram

L'any 1942 seria denunciat per les autoritats franquistes: de “Haver formado parte del ayuntamiento rojo en representación del partido comunista (PSUC)” segons l'informe  adreçat al President del  Tribunal de Responsabilitats  Polítiques (Barcelona,  9-6-42). I segons l'informe del 6 de juny de 1942, realitzat per la Falange local, Salvador Grau tenia un bar on "con anterioridad al Glorioso Movimiento Nacional militaba en las filas del Partido comunista siendo un gran propagador del mismo" i on es reunia “todo lo indeseable de esta localidad”,  i "en estallar el Alzamiento Nacional y quedar esta villa en dominio rojo el establecimiento susodicho era una guarida de todos los cabecillas autores de todos los desmanes de esta villa”.

El 1939, al carrer Macià, reconvertit en “calle de la Victoria”, a la cantonada de la plaça Major (aleshores pl. España), s’ubicarà el primer local de la Falange Española y Tradicionalista, després d'ocupar en nom de la victòria el maleït bar Esport dels "indeseables", antiga seu de la Penya d'Escacs Flixense, bar propietat del dirigent del PSUC exiliat, Salvador Grau Torres

Per saber més de la Penya d'Escacs Flixense cliqueu:

 https://blogdepere.blogspot.com/2025/03/noranta-anys-de-la-penya-descacs.html

Document de l'Arxiu municipal de Flix