16 de novembre del 2016

"LOS DE LA MULITA ROJA"




"LOS DE LA MULITA ROJA"  d'Encarnita Simoni Riba, editat pel "Centro de Estudios Bajoaragoneses", es presentà la setmana passada a la ciutat d'Alcanyís. És el periple d'una família durant la Guerra Civil a través de les seues cartes. Un estudi entranyable pel fet de redescobrir les meues arrels paternes com a descendent de ca Verdura de Queretes, una de les famílies protagonistes. Motiu que ha comportat la doble satisfacció d'escriure el pròleg, amb dos paràgrafs que estan reproduïts a la contracoberta.

"Una història familiar que gira al voltant de les cartes  i postals guardades per Encarnación, la mater familiae de casa Verdura i casa Antolino, cartes que es van escriure fins ben entrada la  postguerra, complementades amb un recull de memòries d'alguns dels membres de la família i les entrevistes orals que Encarnita va anar recollint durant anys, totes analitzades i contrastades documentalment. 

L'obra és un emotiu reconeixement a tota una família que va patir la Guerra Civil, i per extensió a totes les que com els Verdura i els Antolino, es convertiren en víctimes pel simple fet de viure a España durant els anys mes  dramàtic del segle XX. A més també és un homenatge al paper de les  dones a la reraguarda i una evocació de la repressió de la que foren víctimes durant la postguerra, exemplificades amb les vicissituds, aventures i desventures de la mare coratge que hi ha darrere de tota la família, em el nostre cas Encarnación, una dona valenta, intel·ligent i amb una cultura innata que va saber tirar endavant malgrat totes les adversitats."

Encarnita Simoni Riba, l'autora és filla d'Encarnación Muñoz Llerda i Joaquín Riba Valls, i germana de Joaquín i de Tomás, protagonistes d'aqueta obra. Nascuda a Queretes (Matarranya), al finalitzar l'escola obligatòria emigrà a Suïssa amb 15 anys: Estudià magisteri i creà una família amb Renato Simoni, amb dos fills, Mara i Valerio. Amb Renato estudià a la Universitat de Ginebra on es diplomà en Història i en Llengua i Literatura Espanyola. Residents a Mendrisió (cantó de Tesino - Suïssa). El seu darrer treball amb Renato ha estat "Queretes. La col·lectivització d'un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1938), editat per l'Associació Cultural dl Matarranya", Calaceit, 2013.