12 de novembre del 2020

Mons. Francesc X. Ciuraneta en el record (1940 - 2020)


Dimecres, després d'una llarga malaltia, ens va deixar al seu domicili de la Palma d'Ebre Francesc Xavier Ciuraneta Aymí, bisbe emèrit de la diòcesis de Lleida. Avui el seu decés és notícia a bona part del mitjans de comunicació. La majoria destaquen que fou nomenat bisbe de Menorca l'any 1991 (diòcesis on vàrem tenir l'oportunitat de saludar-lo al palau del bisbe de Ciutadella) i després de la diòcesis de Lleida l'any 1999, renunciant al càrrec per motius de salut l'any 2007, any que va rebre la Creu de sant Jordi i la Medalla de la ciutat de Lleida, diòcesis on destacà per la defensa de l'art de la Franja al Museu de Lleida.

     El meu record de les classes magistrals de llatí als cursos de 5è i 6è de batxillerat de mossèn Francisco Ciuraneta a l'antic CLA, ubicat a una de les ales del Casino, molt bons records de les classes que realitzava mentre era un dels vicaris de la rectoria de Flix. Una estada seua a Flix que recorda  l'altre vicari del moment, Josep Alanyà i Roig (fill de Batea i professor de grec) al seu llibre  L'església i parròquia de l'Assumpció de maria de Flix , on hi dedica un apartat a la vicaria compartida de Flix amb Mn Francesc X. Ciuraneta entre els anys 1966 i 1970, on esmenta amb detall tot el treball pastoral al llarg del quatre anys d'estada com a vicaris, destacant-ne un  molt especial, les primeres misses en català a la parròquia de Flix

Des del 22 d'abril de 1967 els dos vicaris, que no el prior, començarem a celebrar misses en català quan ens pareixia bé sense fer-ne cap problema tot i que el bisbe Moll seguia entenent que la llengua vernacla era el castellà. Així poc a poc, a l'església de Flix, la litúrgia anà incorporant la llengua nostrada amb una notable anticipació a moltes de les parròquies del bisbat. Referència històrica que m'agradaria tenir en compte en el seu record.

     Després, amb el anys la Palma d'Ebre es convertí en el punt de referència i trobada, els seus escrits a la revista el Mussol, les magnífiques introduccions a la majoria dels treballs publicats per l'altre fill il·lustre Rossend Escolà, la llarga malaltia... el silenci... la notícia de la seua mort als 80 anys...Un home bo... Descansi en pau.

       Retall de la fotografia realitzada amb motiu de la primera pedra de l'institut de Flix, Mons Francesc X. Ciuraneta, aleshores vicari, situal a l'esquerra, al costat del vicari J. Alanyà i del bisbe de Tortosa, R. M. Carles.