Fa 70 anys, el mes de novembre de l'any 1951 entrà en funcionament el Mercat de Flix. L' historiador Jaume Aresté Bagés el passat gener ens oferí a la Veu de Flix un ampli reportatge d'aquest important equipament a l'apartat de Foto Històrica:
"La fotografia adjunta recull l'estat de les obres l'any 1950 i
permet comprovar els mitjans elementals que es feien servir (bastides de fusta,
escales de fusta, un carro per transportar material, etc). Podem observar, així
mateix, els camps de conreu, els arbres i els masos que hi ha al voltant (el
mas del Colomé és visible parcialment a la banda esquerra i el mas de Llobarro
destaca clarament a la part central), així com les muntanyes que delimiten el
meandre del riu...".
Amb tota mena de detalls sobre la seua construcció del Mercat, Jaume Aresté ens recorda que va rebre una subvenció de 500.000 pessetes directament del dictador Francisco Franco amb motiu de la inauguració de la presa i central hidroelèctrica de Flix el 31 de maig de 1949.
500.000 pessetes de subvenció a la s'hauria d'afegir un crèdit de 300.000 del Banco de Crédito Local, per cobrir el pressupost de construcció de 868.081,06 pessetes (5.217 euros), xifra que aprovaria l'ajuntament en sessió plenària del 27 de setembre de l'any 1940. Així mateix, Jaume Aresté ens recorda que previament l'ajuntament adquirí una parcel·la rústica de 1288 metres quadrats pel preu de 20.000 pessetes (uns 120 euros) a Damián de Oriol, situat darrera de l'església, al costat del "carreró del riu" que connectava el poble amb la barca de baix. espai avui delimitat pels carrers Mercat, Francesc Macià i Plaça del Mercat.
Aquesta postal de Flix de l'època ens ofereix precisament un collage on destaca una fotografia de l'exterior del Mercat i una altra del seu interior, al costat d'una panoràmica del poble realitzada des de la zona del Castell on es pot veure la construcció del campanar de l'església així com el riu de baix, i a la part inferior una panoràmica del nou pont construït al riu de dalt, inaugurat el 18 de juliol d'aquest any 1951.
El Mercat de Flix té una entrada pròpia a la Wikipedia i està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'any 2007 va ser objecte d'una important reforma:
http://a2m-arquitectos.blogspot.com/2010/08/reforma-del-mercat-municipal-de-flix.html
2 comentaris:
Hola, he llegado aquí investigando un poco sobre el apellido Pistor, y su vinculación con la electroquímica de Flix. Parece que usted es el experto en ello.
Un pequeño dato que le puedo aportar, la tumba de la hija de Carl Pistor está en el cementerio de Montjuic.
La lápida dice:
Gustav Schlee
(1885-1976)
Julia Schlee (Geb Pistor)
(1897-1992)
Un saludo, y gracias por su investigación al respecto, que me ha parecido muy interesante.
Una mica d'informació sobre Pistor:
http://blogdepere.blogspot.com/2007/01/alemanys-carl-pistor.html
https://blogdepere.blogspot.com/2014/10/carrers-colonia-ii-carl-pistor-wilhelm.html
http://blogdepere.blogspot.com/2013/01/la-nit-de-sant-antoni-de-1903-arriba.html
Publica un comentari a l'entrada