Temps era temps, ja han passat 40 anys de l'edició de Reculls històrics de Flix, segurament un
dels primers llibres dedicats a conèixer la història de Flix. El vaig
coordinar i dirigir com a professor de Formació Humanística de l'Escola Municipal de Formació
Professional de Flix, essent un treball realitzat durant el curs 1980/81 pel grup de dotze
alumnes de la branca administrativa del 2n curs de
2n grau, 7 alumnes de Flix, i la resta d'Ascó, Riba-roja, Bovera, La Granadella
i Bellaguarda (aleshores coneguda com La Pobla de la Granadella).
Treball editat per l'Escola Municipal de Formació Professional, imprès i relligat a l'obrador gràfic Fauquer, al carrer Dr Müller 13. Depósit Legal: T. 374 - 1982.
A la presentació deixava ben clar que no era un llibre de text, tot i que anava dirigit a les escoles, intentava ser un llibre suggeridor, tenint en compte que la història de Flix no estava escrita, que es desconeixien moltes dades, el llibre es plantejava com a objectiu que contribuís a fer realitat l'interrogant de la recordada pedagoga Marta Mata: "El noi de poble, un cop coneix el seu poble i els encontorns, no en té ja prou d'estudi del medi, per poder llançar-se a l'estudi de les grans realitats i problemes del seu país i del món?".
El llibre té 130 pàgines distribuïdes en una sèrie cronològica de 6 apartats a més de la Presentació: Orígens, l'Esplendor medieval, Flix i la Ciutat de Barcelona, De la Nova Planta a la Renaixença, La primera meitat del segle XX i Els darrers 40 anys. Al final ofereix un recull de textos històrics, dades estadístiques i documentació fotogràfica.
El recordat Carmel Biarnés d'Ascó escriuria un magnífic article dedicat al "Reculls històrics de Flix", titulat "Visió de Flix" a la Veu de Flix num. 33 del mes de maig de 1982. article on tornava a recordar amb motiu de la publicació la denominació afortunada: "Flix, l'HEREU DE L'EBRE".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada