10 de juny del 2022

Primers treballadors de Casa de Turbines

 

Primers Treballadors de Casa Turbines, una de les fotografies més icòniques dels origens del moviment obrer flixanco de principis del segle XX.

Enguany fa 125 anys que es constituí oficialment a Barcelona la Sociedad Electroquímica de Flix SA, concretament el 2 de juny de l'any 1897, constitució publicada oficialment el 20 de juny a la Gaceta de Madrid.  Fa 125 es decidí la ubicació a Flix de la tercera fàbrica d'electròlisi cloro-alcalina d'Europa i primera de l'Estat.  Un dels factors determinants fou l'aprofitament de l'aigua de l'Ebre al seu pas per Flix en aprofitar la presa de l'antic "Molí Assut Turquí i Peixera", molí on es construí la primitiva central elèctrica, més coneguda com Casa Turbines.

La fotografia dels "Primers Treballadors de Casa Turbines", és una de les més icòniques del moviment obrer flixanco de principis del segle XX. Fotografia que va es donar a conèixer a la Veu de Flix del setembre de 1994 i publicada a l'obra "La navegació fluvial i la industrialització a Flix" de Josep Sanchez Cervelló  i Francisco R. Visa Ribera.

Drets d'esquerra a dreta:

Josep Ferrús Mestres, Josep Llombart Rius, Lluís Margalef Pallisé, Manuel Rodes Terré i Joan Rodes Terré.

Asseguts:

Marian  Masot Bagés, Josep Sanjuán, Josep Cervelló Castellví, "Oncle Pere" de la Palma d'Ebre i Josep Masip Català.

Fotografia realitzada mesos abans de la vaga de l'any 1919, entre els components hi ha dos futurs alcaldes, Marian Masot (Dreta Cultural Catalanista) i Josep Cervelló (CNT),  i un dels dirigents de la vaga del 1919 i dels pocs no readmesos per la direcció de la Fàbrica en finalitzar el conflicte, Lluís Margalef, més conegut després pel seu forn de pa. 


 

2 comentaris:

oscar ha dit...

No hi ha cap estudi sobre el moviment obrer a Flix, especialment relacionat amb l'electroquímica?

P ha dit...

Oscar. La història del moviment obrer a Flix és un tema pendent. Tenim articles força publicats a la Veu de Flix, a Blogs. Al llibre "Alemanys a l'Ebre" i al "Centenari de la Fàbrica" hi ha capítols que tracten el tema del moviment obrer a l'Electroquímica.