15 de juliol del 2013

ROSSEND ESCOLÀ EN EL RECORD.


Aquesta tarda ens ha deixat Rossend Escolà. El passat 9 de juliol havia fet 95 anys. Pintor, escriptor, historiador, assagista, conservacionista, autodidacta... ha estat el darrer representant d'una generació que va saber defensar la nostra cultura durant la llarga postguerra així com un referent de les noves generacions. Com el va definir l'amic Xavier Garcia, Un "homenot del Sud, pintor de beatituds i de paisatges.".

Amic d'Emili Pujol, de Josep Lladonosa, d'Artur Bladé, de Carmel Biarnés, Dolors Cabré, Jaume Garciapons... fou reconegut amb la Sirga d'Or pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

Coincidència, quan estava a punt de fer una entrada al blog sobre la darrera obra seua, "Mural de la Font Vella", publicació que s'ha començat a distribuir aquest cap de setmana amb motiu del seu aniversari, ens ha arribat la notícia del seu decès.

Fill d'una família de pagesos als dotze anys ja havia pres la decisió de ser pintor, decisió que confirmà a partir de 1930 amb els estudis als Salesians de Sarrià i després a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona on s'especialitzaria en pintura, decoració i el daurat. Especialitat que durant la postguerra el portaria a treballar en restauracions i en murals en llocs com Esglesuela del Cid  i a la Granadella.

Casat amb Lluisa de la Grandadella, tingué quatre fills. Promotor del CERE, a la Palma d'Ebre promogué la revista local "lo Mussol", l'associació cultural "l'Espona". Membre de l'Agrupació d'Aquarelistes de Catalunya, participant en diveses biennals d'art a la Virreina de Barcelona.

Tot i que serà recordat principalment com a pintor aquarelista, al seu poble ho serà per les diferents publicacions que ha fet al llarg dels anys sobre la història de la Palma d'Ebre o l'església Romànica. I per a molts, vilatans i foranis per l'identitari  mural de la Font Vella, lloc d'obligada visita pels visitants des de l'any 1979.


                                                Rossend Escolà i Cubells en el record !!!