3 de juliol del 2016

1976, "LOS DUQUES DE CADIZ EN FLIX".




"LOS DUQUES DE CADIZ EN FLIX: 

Flix, pudo el pasado tres de julio, hacer sonar nuevamente con un cántico triunfal, ya que triunfal fue la entrega de premios del II Premio Iberoamericano  Villa de Flix, a la labor sanitaria local. A muchos les parecerà una exageración, les sonará a trompeteria medieval, el que use la palabra triunfal en esta época en que todos usamos la palabra crisis... La asistencia a la entrega de premios de S.A.R. don Alfonso de Borbón Dampierre, Presidente de Cultura Hispánica y su egregia esposa doña Maria del Carmen Martínez Bordiu Franco, acompañados de ilustres personalidades. Ha sido un triunfo para estos hombres y un éxito rotundo para Flix"(editorial de "la Voz de Flix", n.34, 24 juliol 1976)




40 anys de la visita de los Duques de Cadiz. El 3 d'abril de l'any 1976, l'any de "la calle es mia" de Fraga, dels Fets de Vitoria, de la Marxa de la Llibertat, de l'Assemblea de Catalunya, del Congrés de Cultura Catalana, el poble de Flix va viure una diada pròpia de les pel·lícules de Berlanga amb la visita de la parella de moda de l'any del postfranquisme, els Duques de Càdiz, Alfonso de Borbón i Maria Carmen Martínez Bordiu Franco, neta del dictador que seria el centre de totes les mirades, una visita que tindria el toc exòtic, per posar un adjectiu políticament correcte, en canviar el passeig de l'Ebre  amb el nom de "Paseo de los Duques de Cadiz", canvi que seria motiu de tota mena de bromes, riotes, crítiques i comentaris.


Crítiques al canvi de nom que un mes després rebrien l'aplaudiment dels assistents  al pregó de la Festa Major realitzat per Josep Maria Pujals, metge pediatra i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona,  qui entre d'altres digué:

 “... I, parlant de carrers, no em puc estar de dir que vaig sentir molta pena quan vaig saber que el Passeig de l’Ebre va ser esborrat del mapa. El riu significa tant per Flix que sense riu és molt difícil imaginar Flix...”

Un pregó i pregoner que per cert seria ignorat i oblidat per "La Voz de Flix", revista local municipal que amb tota mena de detalls havia explicat la visita de los Duques i el Premi Iberoamericano.

Fotografies del fotògraf Vicenç.Català.