25 d’agost de 2016

FLIX, AGOST DE 1931.3 d’agost. Escrit de l’alcalde de Flix (en funcions), Jaume Garciapons, al President de la Generalitat, Francesc Macià, recordant l’entusiasme en que el poble de Flix ha donat suport a l’Estatut, tot esmentant el singular comportament del Barri Internacional.
        Document que es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que comença amb un simptomàtic "Honorable i amic", i s'afegeix a l'entusiasme del poble de Flix amb motiu del referèndum del 2 d'agost de 1931 en que s'aprovà l'Estatut de Núria.  Recordant que havia faltat poc pel 75 per cent de participació per l'existència del "barri Internacional, compost quasi tot per estrangers i castellans" abstencionistes. Així mateix recorda que com les dones no havien pogut participar en la votacions, aleshores no tenien el dret al sufragi, havien recollit llistes de signatures de quasi totes les que sabien signar. 
                                                    
     15 d’agost. Actes de la primera Festa Major republicana . (1)  
—En sortir el present número (revista Tivissa), s'hauran ja celebrat les festes dels dies 14, 15, 16 i 17 el corrent mes. El programa confeccionat és el següent :
Dia 14: A les 20 hores engegament de morters anunciant el començament de les festes. A les 22, la Banda de música que dirigeix el mestre Antoni Mosseguí, farà un cercaviles, que acabarà amb un concert davant de Casa la Vila.
Dia 15: A les 8 hores, cercaviles per la Banda d'Antoni Mosseguí. A les 12 hores, curses d'a peu amb els següents premis: primer, 25 pessetes. segon 20 pessetes, tercer 15 pessetes, quart 10 pessetes i cinquè 5 pessetes. A les 22 hores ball a la Plaça de la Llibertat.
Dia 16: A les 9 hores, cercaviles. A les 12 hores, curses d'a peu, dita "de les pedres" amb els mateixos premis del dia abans. A les 22 hores ball a la Plaça de la Llibertat.
Dia 17: A les 18 hores, regates al "riu d'abaix" amb assistència de les autoritats. Els premis seran: primer, 100 pessetes; segon 75 pessetes, tercer 50 pessetes, quart 25 pessetes, i quint 15 pessetes. A les 22 hores, es cremarà un bonic Castell de Focs d'artifici esclat d'enllà, del "riu baix", final de festa.     ( signat per J. Margalef )                                                                                                             
                                          (2)                                            
     20 d'agost. Anunci de la instal·lació de fonts pels carrers. (3)             
            El pròxim mes de setembre es començaran, segons tenim entès, els treballs per a la instal·lació de les fonts pels carrers de la vila. Sembla que seran en nombre de nou. Ja era hora!, car era una vergonya que un poble com Flix, li calgués anar a buscar l'aigua al riu. Felicitem l'Ajuntament per aquesta millora que tant convenia al pcble de Flix.”
                            

          24 d'agost. Unes dos mil persones van a l'estació per saludar al president Macià que ve   de Madrid després de lliurar el projecte d'Estatut aprovat en referèndum pel poble de Catalunya el passat 2 d'agost.  
"En Flix reuniéronse en la estación unas dos mil almas, entre las que se veian a muchas mujeres y niños, que han hecho al señor Macià un recibimiento apoteósico. El pueblo se ha colgado del vagón donde iba el Presidente y todo el mundo pretendía estrechar su mano. Algunos pequeñuelos han sido levantados hasta el nivel de la ventanilla, con el fin de que el Avi pudiese abrazarlos. Alguien pretendió que el señor Macià dirigiese la palabra al pueblo, pero no ha sido posible conseguir el silencio, ya que todo el mundo aplaudía y chillaba. Al arrancar el tren se ha percibido un grito unánime ´´Visca Catalunya`` ".  (4)      
          25 d’agost. La premsa comunica el canvi de destí de Flix a Barcelona del mestre Enric Grau Fontseré, primer director de les escoles públiques i ex-alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera.   (5)                                                 1. Revista Tivissa . 20 agost 1931
  2.  Joan P Margalef. Facebook.  Flix Fotos pel record. 25 abril 2015. La fotografia és dels anys 30.
  3. Revista Tivissa ,  20 agost 1931.
  4. Hoja Oficial del Lunes. Diari Oficial Provincia de Barcelona, n 295, 24 agost 1931.
  5. La Cruz: diario católico. Número 9746 - 25 agost 1931