11 de juny del 2018

COMPARACIÓ HISTÒRICA DE FLIX I EL MEANDRE (1945-2016)



L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ens ofereix un portal que permet realitzar comparacions històriques del territori des de l'any 1945 fins avui, portal que a més permet generar imatges animades (http://betaportal.icgc.cat/wordpress/). 

Portal q1ue deixa molt clar que per poder entendre la configuració actual del territori és clau visualitzar la seva evolució històrica. Així i pel que respecta al municipi de Flix podem veure l'evolució dels meandre així com els nucli urbà entre el vol americà de 1945, la imatge de 1956 i l'ortofoto de l'any 2016. Una comparació que ens anima a analitzar els gran canvis soferts pel riu, des de la desaparició de l'assut existent el 1945 com a conseqüència de la construcció de l'embassament amb el corresponent pont el 1949, embassament que afectaria especialment el meandre, així com l'evolució de la contaminació química davant per davant de les instal·lacions de la Fàbrica Electro-química.

També és molt interessant observar els diferents àmbits de creixement urbà al llarg del darrers setanta anys, amb la urbanització a partir de la Plaça de l'Església de les hortes existents a la vora del riu de Baix, així com de la zona del Castell vell, Comellarets amb la zona escolar,  la Ventonella,  la Bassa de les Clotxes, o les construccions més enllà del pont, al marge esquerra del riu amb el polígon industrial de la Devesa.