15 de març del 2019

XAVIER VEGA I L'INFINIT.


Des de fa dos cursos el professor Xavier Vega ens regala cada mes una lliçó magistral de filosofia amb un cicle que porta el suggerent títol "Atreveix-te a pensar". La biblioteca municipal Artur Bladé Desumvila s'omple amb una nombrosa assistència, cada vegada més fidel com diversa, disposada a escoltar i compartir reflexions amb el nostre filòsof de referència, amb temes com han estat els exposats al llarg del curs actual: la Veritat, la Llibertat, el Mal o l'Inconscient. 
Ahir 14 de març, el 3/14, tot coincidint amb el dia del  número π, la lliçó de Xavier va ser un viatge precisament per la història de la filosofia, la ciència i l'art  sobre l'INFINIT. 
Borges i Einstein serviren per introduir-nos al tema:

  • "Hay un concepto que es el corruptor i el desatinador de los otros. No hablo del mal, cuyo ilimitado imperio es la ética, hablo del infinito". 
  •  "Hi ha dues coses que són infinites: l'Univers i l'estupidesa humana, i sobre el primer no n'estic segur".

Així, a partir d'analitzar el número π, ens regalà un didàctic viatge per la filosofia des l'àpeiron d'Anaximandre , el número i l'espai d'Aristòtil, tot passant per Tertulià i el Déu infinit, Ramon Llull, Copèrnic, el panteisme de Giordano Bruno, seguint amb Kèpler,  Spinoza, Newton,  Leibniz i el Càlcul infinitessimal, continuant amb Kant i l'estètica de l'infinit, el romanticisme de Caspar Friedrich, Cantor, Hilbert, fins l'expressionisme abstracte de Jackson Pollock i els fractals.