12 de març del 2019

40 ANYS DELS "REFRANYS DELS VELLS".


Temps era temps, han passat 40 anys de l'edició del primerenc "REFRANYS DELS VELLS de les nostres terres", el primer treball que vaig coordinar com a professor d' història i formació humanística a l'Escola Municipal de Formació Professional de Flix, realitzat al llarg del curs 1978/79 per les alumnes de 2n de 2 grau administratiu del centre. Un treball que va ser una magnífica eina d'introducció al coneixement de la llengua catalana i de normalització lingüística en un moments on el castellà era la llengua d'us a l'ensenyament
Com vaig escriure al pròleg: "Ningú no diria mai que temes tan humils, tan senzills, com són aquests refranys que cada vegada menys sentim dir pels nostres pobles, poguéssim ésser expressió d'un notable contingut, ja sigui per la seua diversitat, ja sigui per la seua significació.
Aquest treball que presentem és el primer intent a nivell de la nostra contrada que s'ha fet per retrobar la nostra saviesa popular, heretada de pares a fills, generació rere generació.
Significació  espacial d'aquest treball és el caràcter autodidacta dels seus autors, unes noies de segon grau de Formació Professional que estudien a Flix i que són de diversos pobles veïns, noies que van decidir a principis d'aquest curs, 78-79, recopilar mitjançant fitxes tots els refranys, modismes i frases fetes dels nostres vells.
El resultat d'aquest treball són més de set-cents refranys recopilats de viva veu a gent d'Ascó, Bovera, La Palma d'Ebre, Garcia, Vinebre, La Torre, Riba-roja, La Granadella, La Pobla (avui Bellaguarda)  i Flix. "
El recull de 94 pàgines, imprès a l'impremta Ebre de Móra d'Ebre, classificat en vuit apartats: Localismes, el temps i l'agricultura, salut i menjars, la família, economia particular, visió del món, moralitats,  i expressions, modismes i frases fetes.
A destacar els vuit magnífics dibuixos realitzats per l'excel·lent pintor, company del primer ajuntament democràtic després de la dictadura, el recordat amic Marcel Guiu i Biosca (1924-2003). Vuit dibuixos  al·legòrics als diferents apartats realitzats amb tinta xina.
A esmentar com amostra del seu contingut tres exemples del recull de localismes :
            "Maria si't vols casar
               no't casos a la Ribera
               que't faran menjar bajoques
               i flors de carabassera". 
"Maria, pel que que't vull
no't casos a la Fatarella
que't faran portar aubarques
i menjar flors de carabassera"

   "No te casos a la Palma
    que's terreno de mussols
    te faran casar llangostos
                                                                    tant si vols com si no vols".