21 de maig del 2020

Artur Bladé i Alexandre Deulofeu: una amistat marcada per l'exili.



La darrera Miscel·lània del CERE, número 29 i dedicada a Vinebre, ens ofereix entre els  articles de la secció d' història un de molt adient així com d'obligada lectura pels bladerians en relació a Artur Bladé i Desumvila (1907-1995),  tot coincidint en el 25è aniversari de la seua mort. Treball realitzat per Jordi González Garcia estudiós de l'obra d'Alexandre Deulofeu i Torres (1903-1978) i que ha estudiat la correspondència personal entre l'autor de la Matemàtica de la Història i el nostre Artur Bladé accedint a les fonts de l'ACRE (Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre) i l'arxiu personal de Juli Gutiérrez Deulofeu. Dos grans personalitats que l'autor de l'article ens diu que admira "tant el la vessant intel·lectual com humana".
Jordi González  al resum inicial del treball ens introdueix el motiu de fons  que l'ha motivat a estudiar la relació dels dos personatges: 
"En aquest escrit intentarem rescatar de l'oblit, fer un recordatori i homenatge a l'amistat de dues figures cabdals com són Artur Bladé i Alexandre Deulofeu. Artur Bladé per la gent de la Ribera d'Ebre és sobradament conegut, però segur que no tant el que va ser el seu amic Alexandre Deulofeu, autor de La matemàtica de la història, teoria a la qual dedicà la vida. En aquest escrit, a partir de la correspondència que es van intercanviar el dos protagonistes guardada a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, els dietaris publicats per Bladé, les memòries de Deulofeu i diversos articles i escrits que van deixar al llarg de la seva vida, intentarem fer un recorregut de la seva amistat al llarg dels anys. Amistat començada a la Residència d'Intel·lectuals de Montpeller, interrompuda amb l'exili mexicà de l'escriptor de Benissanet i continuada en el seu retorn".
Miscel·lània del CERE 29 (2019): 147-164.