17 de juny del 2020

Lo Fardatxo de la Bassa les Clotxes.


Record del Fardatxo (Timon lepidus) de la Bassa de les Clotxes per a Pere, signat per J Ma Navarro. Un magnífic regal de l'amic Josep Maria, un dels fotògrafs de fauna salvatge més reconeguts, instagràmer especialitzat en l'àmbit de la Reserva Natural de Sebes, a qui vaig distreure uns instants la setmana passada mentre es trobava discretament situat amb la seua càmera fotogràfica a punt per retratar nostre el fardatxo (timon lepidus),  el llargandaix  flixanco de la Bassa les Clotxes, lloc de referència camí de les Valls i direcció a la Fatarella. 

El protagonista de la magnífica fotografia oficialment, segons la viquipèdia, és un sauròpsid (rèptil) escatós de la família dels lacèrtids, una espècie que prefereix un cobertura vegetal no gaire elevada ja que així pot prendre el sol més fàcilment.
Curiós el nom el d'aquest bonic rèptil de color verd amb ocels blaus al costat del cos,  nom que varia segons els pobles de la Ribera d'Ebre: regandaix a Riba-roja d'Ebre, Ascó i Vinebre, sargantaix a la Torre de l'Espanyol, llardangaix a la Palma d'Ebre i fardatxo als pobles de la resta de la comarca. Segons la vikipèdia es denomina llargandaix ocel·lat, també fardatxo, sarvatxo o llargandaix comú.

Detall de la Bassa les Clotxes ( al capbreu del s. XV Bassa les Cotxes ), al fons la serra de la Fatarella i el tossal dels Montredons