11 de setembre del 2020

Foto i crònica de la Diada de l'any 1979.



L'any 1979 és l'any dels primers ajuntaments democràtics després de la dictadura, pel que respecta al nou ajuntament en democràcia de Flix la publicació de la revista la Veu de Flix va ser una de les primeres decisions que va prendre, revista mensual que va sortir el número 1 al mes de setembre amb una fotografia en portada de la primera gran Diada de l'any 1977. 
Manifestació 1977
L'exemplar n. 2 de la Veu de Flix del mes d'octubre, amb una fotografia  en portada del nou centre d'EGB, ens oferiria una breu crònica de la Diada : 
"Celebració de l'Onze de Setembre a Flix" 

"Amb motiu de celebrar la Diada Nacional de Catalunya es forma un Comissió integrada per l'Ajuntament, partits polítics, centrals sindicals i entitats de Flix, per tal de programar els actes corresponents.
Es va fer una crida al poble mitjançant un manifest explicatiu del sentit que aquest any s'intentava dona a la Diada a nivell polític. ës a dir, refermar l'Estatut tot i pensant en la convocatòria del referèndum a celebrar el 25 d'octubre.
El dia 10 de setembre tingué lloc al saló d'espectacles de la Unió Social una conferència col·loqui a càrrec del ex senador Pere Portabella. Les seves paraules es basaren en una explicació objectiva de l'Estatut de Sau (reformat i aprovat posteriorment a Madrid). Portabella va incidir d'una manera especial en les competències més conflictives, és a dir, en hisenda i ensenyament. Es calcula una assistència d'unes 300 persones.
El dia 11 i a dos quarts de 8 de la tarda es va iniciar una manifestació davant l'Ajuntament la qual, encapçalada per les autoritats locals, arribà a la plaça de l'Església. En aquest lloc la cobla La Principal del Camp interpretà unes sardanes. Tot seguit intervingueren Pere Muñoz com a batlle, Manolo Alabart com a representant de les centrals sindicals i Jaume Aresté com a representant d'entitats."
Finalment va posar cloenda a l'acte unitari l'Orfeó de Flix, el qual interpretà: "El cant de la senyera", "La gavina", "Pastoreta", "el cant del poble" i "Els Segadors".