18 d’octubre del 2020

Visita guiada a un forn d'oli de ginebre i un pou de gel de Riba-roja d'Ebre.


Organitzat pel grup d'Amics de Riba-roja i l'Associació cultural la Cana avui hem realitzat una visita guiada a un dels forns d'oli de ginebre més ben conservats així com un pou de gel. 

Les Jornades de Patrimoni que organitza la Cana són una excel·lent manera de conèixer els petits tresors guardats als pobles del nostre entorn, així si els darrers anys hem descobert els centres històrics de la Palma, Garcia, Ascó i Maials, entre d'altres, enguany la descoberta ha estat a la vall de l'antic terme de Berrús, concretament el forn d'oli de Mariano Agustí de ca Balances, el més ben conservats del terme de Riba-roja d'Ebre, forn que va mantindre la seua activitat fins l'any 1928, forn que podia arribar a produir fins 300 litres d'oli de ginebre a cada fornada, producció que es venia gairebé en la seua totalitat als mercats dels Pirineus.

La cambra interior, que actua de tupí, té forma troncocònica i volta circular, amb un ull de bou a la part superior per on hem pogut accedir al seu interior. La coberta exterior que envolta el tupí té una porta que es troba molt conservada.

La segona visita que ens han ofert els Amics de Riba-roja ha estat a un antic pou de gel situat a uns tres kilòmetres del poble, al costat de la via del tren direcció Faió, pou de gel que ens recorda, especialment el seu interior, els característics aljubs del territori.