25 d’octubre del 2021

Passejant pels racons històrics de Llardecans

Les darreres activitats de les XIII Jornades del Patrimoni Històric han estat la xerrada del passat dissabte, "Creixement urbanístic de la Vila de Llardecans"  a càrrec de Roser Dolors Visa Oró, llicenciada en grau per la UB en Geografia i Història, mestratge d'Arxivística, i Anna Almacellas Visa, Grau superior d'Arquitectura a la UPC, arquitecta a la Direcció General de Patrimoni arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat. 

I com a a cloenda de les activitats de les Jornades del Patrimoni, al llarg del matí d'ahir diumenge, Roser Dolors Visa i Anna Almacellas ens oferiren als amics de la Cana una magnífica i documentada visita guiada pel nucli històric de  Llardecans. Visita que començà al Mirador del Castell, passant per la vila Closa, visitant l'església barroca de Santa Maria amb interior neoclàssic, la plaça de l'Església, el carrer Major, el carrer de la Presó, tot cridant l'atenció els grans casals de pedra del segle XVIII, la plaça i capella de la Verge Loreto, l'antiga farmàcia de ca l'apotecari i la gran plaça del Arbres amb l'Ajuntament i la Societat Garriguenca.

Llardecans, limita al sud amb el terme de Flix, precisament esmentar que es denomina carrer de Flix el carrer de sortida de la població des de la plaça dels Arbres fins la C12. Llardecans pertany administrativament a la comarca del Segrià, és un dels pobles que constitueixen les anomenades Garrigues Històriques, demarcació geogràfica avui coneguda com la Comunitat de municipis del Segrià Sec, iniciativa dels ajuntaments d'Almatret, Maials, Sarroca de Lleida, Torrebesses i Llardecans.