22 de març del 2024

'L'àguila napoleònica a Catalunya. La conquesta de les Terres de l'Ebre' de Joan R. Vinaixa

 

"Un segell oficial que encapçala no poques escriptures notarials de Catalunya porta estampada la inscripció: Napoleon I, Emperador de los franceses y rey de Ytalia. Al centre hi es dibuixada una àguila imperial coronada i amb les ales esteses. Les garres, posicionades sobre  els llamps de Júpiter que s'escampen en totes direccions". 

Una de les descarregues de Júpiter arribà amb l'anomenada Guerra del Francès a les Terres de l'Ebre. Període bèl·lic que Joan Ramon Vinaixa ha investigat  amb una atenció preferent als arxius francesos, oferint una atenció preferent a la visió del francès intrús dels fets ocorreguts. Excel·lent treball que ve a omplir un important buit de la nostra història,  editat conjuntament per Onada Edicions i el CERE: L'àguila napoleònica a Catalunya. La Conquesta de les terres de l'Ebre (juny 1810-gener 1811).

El Corregiment de Tortosa a l'arribada del Francès. L'Estructura militar, administrativa i logística del 3r exèrcit francès a les terres de l'Ebre. Els francesos i la gent de l'Ebre. Les guarnicions, campaments i altres destacaments. Tot destacant la importància de Móra d'Ebre, principal plaça militar i administrativa francesa a les Terres de l'Ebre i, fins i tot, més enllà, quarter general l'any 1810 del futur mariscal de França, Louis G. Suchet.

A destacar l'apartat dedicat el riu Ebre com eix central, les vies de comunicació, els mitjans de transport i el que gira al seu entorn, com és el cas  dels mitjans de pas al riu. Els fets d'armes a les terres de l'Ebre entre juny de 1810 i gener de 1811, són els darrer apartat. Fets d'armes analitzats per comarques, essent la Ribera d'Ebre la segona després del Baix Ebre, documentant 33 accions bèl·liques, essent el terme de Tivissa l'escenari dels combats més sagnants i acarnissats, seguit de Garcia, Vinebre, Flix el Masos de Móra i el Pas de l'Ase.

Sens dubte, Joan Ramon Vinaixa ens ofereix el llibre d'història ebrenc més important de l'any. Un llibre de referència obligada per conèixer la història local de bona part dels pobles de les Terres de l'Ebre. La història de Flix, per exemple, omple l'important buit de la guerra del francès, poble que, per cert, va tindre un dels pocs batlles afrancesats del territori, Josep Castellví Sabaté.  On els francesos entraren per primer cop a primers d'abril de 1810, si bé no acollí una guarnició francesa comparable a la de Garcia, Móra d'Ebre o Xerta. Guarnició que es situaria a la Devesa. 

Curiosament al setembre a Flix hi van confluir tropes ocupants de tres nacionalitats: els francesos a les ordres del general Paris, els polonesos de la 1a Legió del Vístula, a les ordres del coronel Kasinowski, i els napolitans, a les ordres del general Pignatelli.