7 de març del 2024

Carmen Torres Algueró, lliurepensadora flixanca (1836-1891).

 


Las Dominicales del Libre pensamiento va ser un setmanari lliurepensador imprès a Madrid entre el 1883 i 1909, fundat per periodistes republicans federals i amb col·laboradors prou coneguts com Francesc Pi i Margall o Emilio Castelar. Setmanari caracteritzat pel suport a La Institución Libre de Enseñanza i l'Escola Moderna de Ferrer i Guardia,  així com per la defensa del republicanisme, el liberalisme, l'agnosticisme, l'ateisme,  els enterraments civils, el feminisme, el divorci o  l'abolició de la pena de mort.

Gràcies al setmanari madrileny tenim algunes notícies de Flix, així, per exemple, sabem a les eleccions de gener de l'any 1891 guanyaren clarament els carlins,  amb 197 vots, seguit pel republicans i els conservadors amb  84 vots i 49 vots respectivament. I també sabem per una carta datada a Flix el 20 de febrer de 1891 al director signada per Casimir Carim, que la seua muller, Carmen Torres Pujol, havia estat enterrada pel civil, carta amb una introducció del diari prou clara:

"Libre pensamiento en acción: De Flix, uno de los pueblos que passan por petrificados en el fanatismo religioso..."

"Era esta mujer, fuerte y honrada, libre-pensadora convencida desde su primera juventud, lo que le produjo vivos disgustos y contrariedades por verse obligada a vivir toda su vida entre fanáticos y hipócritas de la religión. Habiendome encargado repetidamente en vida que su entierro fuese puramente civil, he cumplido este deber, haciendola inhumar sin que ningún clérigo se haya acercado al cadáver de la que tanto en vida repugnó sus presencia y sus doctrinas, más de veinte amigos  librepensadores al descubierto de esta villa, acompañaron  sus restos al cementerio, donde reposan bajo la faz del cielo que por igual encidende sus luminarias para todos los hijos de Dios, cualesquiera sean sus creencias." 

L'endemà, 21 de febrer, el setmanari satíric republicà madrileny El Motín hi afegia un curiós breu amb un toc carregat d'ironia a l'enterrament civil, amb referència indirecta al capella trabucaire flixanco Josep Agramunt:

 “En Flix, en el propio Flix, antigua residencia del famoso ex cura guerrillero y uno de los más importantes centros del carlismo tarraconense, se ha verificado el entierro civil de una senyora.

-  Buen principio! – bramarà el sotana –Si esto sigue así, no voy a tener más remedio que agarrar un trabuco como mi antiguo predecesor, y marcharme a matar liberales y cobrar contribuciones, porque de lo contrario no voy a ganar ni para hostias”.

Per tenir més infromació d'aquesta lliurepensadora flixanca he consultat el registre civil i així  sabem que va néixer a Garcia el 1836, que era filla de Isidre Torres de Móra i Magdalena Pujol de Flix, casada en primeres núpcies amb Alberto Ranís amb qui tingué 8 fills, Alberto, Magdalena, Irene, Consuelo, Dichoso, Casimira ( tots sis difunts ), Evaristo i Carmen. Mort el seu marit es tornà a casar amb Casimiro Carim Marimón, veterinari local, amb qui tingué una filla, Adella. Residia al carrer Major n. 10. Va morir d'una tuberculosi pulmonar, amb 55 anys, el 9 de febrer de 1891.

 

Escrit realitzat amb motiu del 8 de març, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA