10 de setembre del 2024

Record de la Diada flixanca de l'any 1979.

 

La Veu de Flix del mes d'octubre de 1979 ens oferí una breu crònica de la Diada:

"Celebració de l'Onze de Setembre a Flix":

"Amb motiu de celebrar la Diada Nacional de Catalunya es forma un Comissió integrada per l'Ajuntament, partits polítics, centrals sindicals i entitats de Flix, per tal de programar els actes corresponents.

Es va fer una crida al poble mitjançant un manifest explicatiu del sentit que aquest any s'intentava dona a la Diada a nivell polític. és a dir, refermar l'Estatut tot i pensant en la convocatòria del referèndum a celebrar el 25 d'octubre.

El dia 10 de setembre tingué lloc al saló d'espectacles de la Unió Social una conferència col·loqui a càrrec del ex senador Pere Portabella. Les seves paraules es basaren en una explicació objectiva de l'Estatut de Sau (reformat i aprovat posteriorment a Madrid). Portabella va incidir d'una manera especial en les competències més conflictives, és a dir, en hisenda i ensenyament. Es calcula una assistència d'unes 300 persones.

El dia 11 i a dos quarts de 8 de la tarda es va iniciar una manifestació davant l'Ajuntament la qual, encapçalada per les autoritats locals, arribà a la plaça de l'Església. En aquest lloc la cobla La Principal del Camp interpretà unes sardanes. Tot seguit intervingueren Pere Muñoz com a batlle, Manolo Alabart com a representant de les centrals sindicals i Jaume Aresté com a representant d'entitats."

Finalment va posar cloenda a l'acte unitari l'Orfeó de Flix, el qual interpretà: "El cant de la senyera", "La gavina", "Pastoreta", "el cant del poble" i "Els Segadors".

 


 BONA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

Aquest 11 de setembre: compromís, reivindicació, país i cultura!