"Flix en Guerra (1936-1939). De la construcció dels refugis antiaeris a la batalla de l'Ebre."
de Josep Maria Pérez Suñé i Pere Rams Folch
Editat per la Cana - Col·lecció Lo Pedrís - 4. Flix, 2019 - 128 pàg.
Les 0:15 hores del 25 de juliol de 1938 i les 4:45 hores del 16 de novembre de 1938 són les hores i dates del principi i final de la Batalla de l'Ebre.
"A la riba esquerra milers d'homes es mouen entre la foscor en un silenci absolut. A les 0:15 hores del 25 de juliol creuen nedant els primers combatents per sorprendre els franquistes. A continuació amés de 20 punts centenars de soldats travessaran amb barques amb capacitat per a 10 homes, asseguraran les posicions a la riba dreta (...)
Uns tres quilòmetres al sud de Flix, una altra brigada de la 3a Divisió, la 33 Brigada, a les ordres del major Fidel Ruiz, creua el riu amb barques quasi sense dificultats, dirigint-se immediatament a la fàbrica de la SEQF i després a Flix, on s'ha refugiat soldats de la 50a Divisió ..."
El llibre Flix en Guerra (1936-1939) De La construcció dels refugis antiaeris a la batalla de l'Ebre de Josep Maria Pérez Suñé i Pere Rams Folch inclou una introducció a càrrec de Jaume Masip, president de l’Associació Cultural La Cana; el pròleg redactat per Josep Sánchez Cervelló, professor d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV; i un apèndix amb la cronologia de la Guerra Civil a Flix, recopilada per l’historiador Pere Muñoz Hernàndez.
Sinopsi
Flix en guerra (1936-1939) constitueix un recull cronològic dels principals fets, successos, conseqüències i protagonistes de tres anys de conflicte fratricida. Aquest treball, amb dades i imatges inèdites, revisa la implantació local de la revolució anarcosindicalista de 1936 i les seves conseqüències; l’acurada planificació del mortífer bombardeig franquista, la nit del 23 al 24 de febrer de 1937, per destruir la capacitat de la SEQF de produir explosius, que va comportar la ràpida construcció de diversos refugis antiaeris i bombardeigs successius per evitar també la producció de gasos tòxics derivats del clor; així com les conseqüències de la primera ocupació franquista de Flix, d’abril a juliol de 1938, i la rellevància estratègica de Flix durant la batalla de l’Ebre, que motivà nombrosos bombardeigs enemics per destruir els mitjans de pas de l’Ebre a rereguarda de la línia de front. Amb la voladura del pont de ferro i l’ocupació de la vila el 17 de novembre de 1938 s’inicià la primera època d’una postguerra impregnada d’ideologia nacional-catòlica.
Observació: Nom erroni a la relació dels flixancos morts a la batalla de l'Ebre, Carles Ranís Ferrús es deia en realitat Carles Ranís Sabaté (pg. 126 - observació d'una neboda).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada