22 de febrer del 2025

Xavier Vega: "Discurs de la servitud voluntària" d' Étienne de La Boétie:

 


Dimarts,18 de febrer, com molt bé diu al seu perfil la Biblioteca  Artur Bladé Desunvila, dins el cicle de xerrades ATREVEIX-TE A PENSAR,  vam tenir una nova ocasió de gaudir de les paraules del nostre filòsof Xavier Vega sobre el "Discurs de la servitud voluntària" - d' Étienne de La Boétie (1530-1563) , publicada pòstumament pel seu amic Michel de Montaigne el 1574.  

 

L'assaig de l'occità Esteve de la Boetià (Étienne de La Boétie), escriptor, filòsof i polític francès del Renaixement,  és considerat un manifest contra l'absolutisme, perquè hi recull de forma rigorosa els interessos de què se serveixen els tirans per a aconseguir els seus objectius. Malauradament un tema de plena actualitat. Simbòlicament se'l considera el model de manifest polític d'oposició.


15 de febrer del 2025

"Las hijas de María Félix": "El cuento de Fina" d'Albert Guiu

 

"Las hijas de María Felix", una original antologia literària amb les dones com a protagonistes, ens ofereix una emotiva narració d'Albert  Guiu Bagés que porta el títol "El cuento de Fina", un homenatge a la seva mare:

"A pesar del alzhéimer, su vida ha construido un discurso mirífico que provoca mi más absoluta admiración por la bondad alegorizada en ella desde siempre y para siempre. Ninguna maldita enfermedad  podrá borrar la gradeza ética de mamá".

Editat per Diversidad Literaria S. L., desembre de 2024. 

8 de febrer del 2025

Joan de Sobralde: un artista del segle XVI a Flix

Joan Yeguas Gassó, doctor en història de l'art, conservador del Renaixement i Barroc del Museu Nacional d'Art de Catalunya, en ofereix al seu blog un apunt introductori de l'article, "Joan de Sobralde: un artista del segle XVI a Flix", escrit conjuntament amb Ireneu Visa Guerrero i Joan-Hilari Muñoz Sebastià. Publicació que gairebé ha coincidit en el temps amb la sobtada mort, el passat dimecres 5 de febrer, del bon amic Joan-Hilari Muñoz, un dels grans historiadors ebrencs.

"El número 34 de la "Miscel·lània del CERE" (revista del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre) s'ha dedicat a la vila de Flix. En aquest volum hi participo amb un article, escrit conjuntament amb els amics Joan-Hilari Muñoz (tortosí i bon coneixedor de la història i l'art del bisbat ebrenc) i Ireneu Visa (jove flixanco que ha propiciat i ha estat l'ànima d'aquest estudi). L'objectiu del text és l'atribució d'un grup d'escultures a l'artífex basc Joan de Sobralde conservades a l'església de Flix, i que s'insereixen dins la primera cronologia constructiva d'aquest temple. Es tracta d'unes trones (vegeu foto), unes claus de volta i tasques constructives. La figura de Sobralde és coneguda per la seva activitat a documentada: Lleida (1547 a la Seu Vella), Vinaròs (1560 a l'arxiprestal) i Tortosa (1562-1580 com a mestre major de la catedral)... "