18 de desembre del 2009

XAVIER RIUS: MEDALLA NARCÍS MONTURIOL

FELICITATS A XAVIER RIUS FERRÚS: ( Ex-degà de la Facultat de Químiques de la URV i Pregoner de la Festa Major de Flix el 1991), Catedràtic de Química Analítica rebrà la Medalla Narcís Monturiol per la seua contribució al progrés científic i tecnològic del país.

"El Govern de la Generalitat ha acordat dimecres, 16 de desembre, concedir a tretze investigadors i a tres entitats la Medalla i la Placa Narcís Monturiol per la seva contribució al progrés científic i tecnològic. Aquests guardons, instaurats per la Generalitat de Catalunya l’any 1982, premien les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia al país.

L’acte de lliurament de les Medalles tindrà lloc a principis del 2010. Francesc Xavier Rius, nascut a Flix (1955) és doctor en Ciències Químiques per la UB (1982), i catedràtic de Química Analítica de la URV des de 1990.
Ha realitzat estades postdoctorals a la Universitat de Leeds a Anglaterra i a la Universitat Lliure de Brussel•les. Es l’investigador responsable del grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la URV, integrat actualment per 23 investigadors, 8 doctors i 15 doctorands.

Les seves contribucions més importants han estat desenvolupades en tres camps científics, el primer és el de la Quimiometria. L’objectiu principal és extreure informació útil dels senyals instrumentals que s’obtenen de sistemes d’anàlisi química complexos. El segon camp de recerca és la Qualimetria, l’objectiu del qual és determinar correctament els paràmetres de qualitat bàsics dels resultats analítics com són la traçabilitat o la incertesa. Aquesta recerca aplicada ha tingut un àmplia repercussió social en multitud de seminaris nacionals i internacionals sobre la temàtica. El tercer camp de treball és el desenvolupament de sensors químics, que treuen profit de les noves propietats que ofereixen la Nanociència i la Nanotecnologia. Com exemple, la transducció de senyals amb nanotubs de carboni permet desenvolupar sensors electroquímics miniaturitzats que mostren una resposta molt ràpida.

Fruit d’aquesta activitat de recerca són més de 150 articles científics en revistes especialitzades, la defensa de 18 tesis doctorals al grup, la participació en diversos projectes de recerca subvencionats per la Unió Europea, patents i nombrosos projectes de recerca i transferència de coneixements amb empreses, incloent-hi la creació de l’empresa de base tecnològica NT Sensors S.L.

Com a contribució a la gestió acadèmica, ha estat degà de la Facultat de Química, vicerector d'investigació, director de l’Escola de Doctorat de la URV i responsable del programa de doctorats de qualitat del Ministerio de Educación y Ciencia. Francesc Xavier Rius és el vuitè investigador de la URV que rep la medalla Narcís Monturiol."

ENHORABONA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!