15 d’octubre de 2010

LLUIS COMPANYS EN EL RECORD

Avui la figura del president Lluís Companys torna a tenir el protagonisme que es mereix. 70 anys després de l'afusellament del President màrtir, les contradiccions de la transició i la democràcia deixen en evidència les lleis de la memòria històrica.

Des de Flix, poble on aquesta tarda celebrarem molt especialment el Correllengua, es de justícia recordar la persona d'un del seus fills, Jaume Fortuny Fontanet (1918- 1988), a qui precisament l'ajuntament recentment li ha dedicat un racó: "la Placeta Jaume Fortuny".

Autor d'un magnífic llibre de memòries "TORNAREM A MORIR ?" (ed. Pòrtic, 1984) on a més de relatar els seus origens flixancos a través del seu avi "el vell de Marca", el seu refugi- amagatall a la cova d'aquest dels Vingalis, la persecució a que foren sotmesos el comissaris polítics de l'exèrcit popular, narra com a testimoni directe els darrers dies de la vida de Companys a la presó de Montjuic, detallant com pla intentar l'alliberament del President, motiu pel que viuria novament un consell de guerra per la causa instruida per l'intent d'alliberar el President el març de 1941..

"15 d'0ctubre 1940. Estirat al llit ploro i renego per dintre i per fora. Han assassinat el President de la Generalitat Catalana! Ho presentia, no han valgut les manifestacions que havia fet el company Pardo, que, al meu costat, segurament renega en silenci. El conec són una colla de botxins en acció continuada. Assassins potencials... Pobra Catalunya".