18 de febrer del 2011

SEBES: "LA CLORATITA"

La fotografia és dels anys trenta del segle passat i es pot observar amb gran claredat la ubicació de la la fàbrica d'explosius "la Cloratita", envoltada de camps d'oliveres i  a poc metres de l'Ebre dins la zona de Sebes, abans de la construcció de l'embassament, avui Reserva Natural de Fauna Salvatge.
L’any 1923, tot coincidint amb el cop d’estat militar del general Primo de Rivera s’instal.là la filial de l’Electroquímica de Flix anomenada "Cloratita" a la zona de Sebes, una planta d'elaboració d’explosius clorats tipus Miedziankit. Barreja de clorat de potassa, clorur amònic i nitrat potassic.
            Les protestes dels veïns de Sebes arribarien al Gobernador Civil, qui el 28 d’agost de 1924 desestimaria la protesta formulada per part dels que tenien masies prop contra l’establiment d’aquesta fàbrica d’explosius cloratats sol·licitada per Juan Muñoz Guitarte, “Cloratita SA”.
            Seria una instal·lació fabril amb força problemes laborals, així el setembre de 1927, els seus treballadors farien una primera vaga obrera, com a conseqüència de la vaga la societat recreativa i cultural d’esquerres La Unió Obrera fou clausurada.
            Fou un dels motius que justificarien que FLIX fos un dels primers municipis bombardejats per l’aviació feixista la nit del 23 al 24 de febrer de 1937, bombardejos que entre d’altres produirien 8 morts entre la població civil. "La aviación  facciosa bombardeó masias existentes a la parte opuesta a la fábrica, parece  que   creian que eran  los departamentos de la fabricación de explosivos "Cloratita". Malgrat tot les instal.lacions van quedar il.leses Aquesta fàbrica seria abandonada després de la Guerra Civil..

3 comentaris:

Jaume Masip Llop ha dit...

Una foto molt interesant!!!

Eduard Boada ha dit...

Bona i documentada entrada :-)

Unknown ha dit...

Aquests terrenys els van expropiar al meu avi Juan Pujol que estava a la guerra d'Africa cobrint les baixes del Desastre d'Annual i li van donar un mes de permis per a que vingués a Flix a firmar els papers.