13 de juliol del 2013

QUERETES: NOU RECONEIXEMENT A TOMÀS RIVA

Al mig la seua muller Sílvia
El poble de Queretes ha tornat a fer un reconeixement especial a un dels seus fills il·lustres: Tomàs Riva Muñoz (Queretes, 1934- Lugano, 2004) "Queretes inaugure la Sala d’Exposicions ‘Tomàs Riva’. Així encapçalà la notícia l'excel.lent diari digital Comarquesnord.cat. Diari de referència del Matarranya, el Maestrat i els Ports. 

Fa sis anys al bloc vaig fer una entrada titulada "Tomas Riva" on feia una breu resenya biogràfica, incidint en la seua obra fotogràfica i literària així com en  les relacions amb el poble de Flix.  Autor l'any 1968 d'unes magnífiques fotografies de l'antic pas de barca  Amb una obra intimamanet lligada amb la del gran poeta Desideri Lombarte gràcies a la recordada exposició "Quan erem emigrants".

Permeteu-me la reproducció de la notícia:

"L’Ajuntament de Queretes i l’Associació Cultural El Medievo van inaugurar el passat divendres 5 de juliol la sala d’exposicions municipals a la que han posat ‘Tomàs Riva’, en honor al fotògraf fill d’este municipi matarranyenc. La mostra de l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA) ‘Quan érem emigrants’, que integra fotografies de Riva i versos del poeta pena-rogí Desideri Lombarte, i que suposa un extracte del llibre publicat amb el mateix títol, ha tingut l’honor d’obrir este espai i es podrà visitar fins al final del pròxim mes d’agost.

Poc després de les vuit i mitjà de la tarde del passat divendres 5 de juliol, Silvia Riva, dona del desaparegut fotògraf, acompanyada per Fernando Camps, alcalde de Queretes, va inaugurar la sala d’exposicions municipal amb el tradicional tall de la cinta ubicada a la porta d’accés a l’espai. Una volta dins de la sala, Camps va dirigir unes paraules als presents amb les que va destacar que “esta sala no es podia inaugurar de cap altra forma que amb una exposició de Tomàs, ja que tots els grups municipals vam aprovar en ple que este espai es digués Sala d’Exposicions ‘Tomàs Riva’.

L’alcalde de Queretes va voler donar les gràcies a tots els presents, “molt especialment a la família de Tomàs”, per participar en esta inauguració. Dit això, l’alcalde va voler agrair esta participació amb l’entrega d’una miniatura de l’església de la localitat a la vídua del fotògraf. Tot seguit, Juan Luis Camps, membre de l’Associació Cultural El Medievo, va explicar que “el dedicar este espai al Tomàs és una idea que va sorgir ja fa un temps per part d’un dels membres de l’associació” i “que esta sala formarà part d’un edifici que estarà íntegrament dedicat a la cultura i en el que els membres de l’associació podran desenvolupar moltes de les activitats que realitzen al llarg de l’any”. El membre de l’Associació Cultural El Medievo va voler tancar la seua intervenció llegint el pròleg del llibre ‘Quan érem emigrants’ en el que Tomàs Riva va repassar la seua vida. Finalment, Silvia Riva va voler dirigir-se a tots els presents per a donar-los les gràcies per esta iniciativa.

La Sala d’Exposicions ‘Tomàs Riva’ està ubicada a l’edifici que albergava l’ajuntament fins fa pocs mesos. Concretament, l’espai dedicat a les mostres ocupa l’antiga sala de plens situada al primer pis de l’immoble. Segons van fer públic durant l’acte inaugural, esta sala formarà part d’un edifici que es dedicarà íntegrament a fomentar la cultura al municipi i que serà gestionat per l’Associació Cultural El Medievo, entitat que tindrà la seua seu en este espai.