19 de juliol del 2014

FLIX, CARRER 19 DE JULIOL.




El 31 de juliol de 1917 el diari La Vanguardia oferia la següent notícia: 
 " FLIX. El dia 25 del corriente mes se celebró con gran entusiasmo en la barriada de la Sociedad Electroquímica de Flix la festividad de San Jaime, uno de cuyos números consistió en bautizar solemnamente sus calles en construcción y  para perpetuar la memoria del fausto acontecimiento de la Asamblea de Parlamentarios catalanes, de común acuerdo con las autoridades locales se dió a una de ellas el nombre de 19 de Julio."
   
"Para perpetuar la memoria del fausto acontecimiento de la Asamblea de Parlamentarios catalanes". Sis dies després de la dissolució armada per part de la Guardia Civil de l'Assemblea de Parlamentaris reunits al Palau del Parc de la Ciutadella, una assemblea titllada de separatista i revolucionaria per part del Govern conservador d'Eduardo Dato, la direcció alemanya de la Fàbrica i les autoritats locals acordaven posar solemnement el nom de "19 de Juliol" a un dels carrers de la Colònia de Flix. Un gest que ens serveix entre d'altres per constatar el grau d'implicació amb Catalunya per part de la direcció alemanya de la Fàbrica i en especial del seu director W. Müller.
L'Assemblea de Parlamentaris Catalans, fou una iniciativa de Francesc Cambó i la Lliga Regionalista dins del marc de la greu crisi política que es vivia l'any 1917. Una iniciativa que portaria després de la primera reunió del 5 de juliol al rei Alfons XIII a dir: " ciertos catalanes piden una especie de independencia y quieren que sus asuntos, sus intereses locales, sean gobernados en Barcelona". 

En realitat, però, l'assemblea de parlamentaris, lluny de d'independentisme i separatisme, solament pretenia modernitzar l'estat, resoldre els problemes de l'exèrcit i de l'economia i convertir Catalunya en una regió autònoma. Amb tot, la data 19 de Juliol de 1917 i l'Assemblea de Parlamentaris s'ha convertit en un fita simbòlica del nacionalisme català, simbolisme que cal traslladar a aquest estret carrer de la colònia que porta el seu seu nom, un nom que de manera sorprenent s'ha mantingut en tots els canvis de nom de carrers de les dictadures dels generals Primo de Rivera i Franco.