20 d’agost del 2014

WILHELM WENSE (1865-1930)



El Dr Wilhelm Wense, la seua muller Cilly i la filla Mercedes. Flix, 1906
Enguany fa tot just vint anys que vaig publicar "Alemanys a l'Ebre, la colònia química alemanya de Flix (1897-1994)", un estudi que vaig realitzar amb el suport de la Direcció General d'Universitats del Departament d'Ensenyament, publicat per la recordada editorial el Mèdol.  Tot i que vaig finalitzar el treball en publicar el llibre, vint anys després encara recullo testimonis i documentació  que permeten enriquir permanentment el treball inicial.


Un  exemple l'he tingut aquest estiu després de la visita a Flix de Dietrich M-F acompanyat per la seua muller i dos fills. Residents a Bonn han volgut conèixer Flix i la colònia, així, gairebé cent anys després s'han retrobat amb la memòria del seu besavi WILHELM WENSE i de la seua àvia Mercedes nascuda a Flix l'any 1906. Una trobada que ens va permetre recordar la figura del doctor Wilhelm Wense, delegat directament des de la direcció de Griesheim per a fer-se càrrec de la direcció de la Fàbrica a principis de l'any 1905 després de la sobtada baixa per motius de salut de Carl Pistor. Direcció que ocuparia fins el 1907 un cop aconseguí els primers resultats positius de la SEQF. Uns resultats que es traduirien en repartir un dividend del 6 per cent entre l'accionariat. A  Wilhelm Wense el substituiria un vell conegut del nostre poble, Wilhelm Müller (1878-1938), direcció que ocuparia durant trenta-un anys.

Gràcies a la seua visita podem saber que Wilhelm Wense va néixer el 1865 a Lüneburg, i que va morir amb 65 anys, el 1930, a Frankfurt. Que després de la breu estada a Flix retornaria a la seu central de Griesheim Elektron Chem Fab. ocupant la direcció del departament d'investigació, càrrec que ens permet avui entrar en contacte amb els seus treballs gràcies a internet i el registre de patents, així, per exemple, sabem que el 1913 patentà un "mètode d'assecat d'aire per a usos metal·lúrgics". 


Els seus descendents gairebé cent anys després  ens han retrobat amb la seua memòria, una estada a Flix de gairebé tres anys, el naixement de la seua besàvia amb el nom tan nostre com Montserrat i un interessant recull de fotografies que  han cedit a l'Arxiu i l'Associació la Cana, fotografies que ens permetran conèixer uns mica més la nostra història.