23 de juny del 2015

FLIX: 35 ANYS DE FOC I FLAMA DEL CANIGÓ.

Dos fotografies de la foguera de Sant Joan de l'any 1983

Diuen que quan una festa popular es repeteix més de trenta anys comença a ser tradició. A Flix es començaren a  organitzar els focs de Sant Joan amb la flama del Canigó el 1980. Gràcies a la Veu de Flix tenim una breu crònica molt significativa del sentit de la festa del Països Catalans:

"El dia 23 tingué lloc a la nostra vila el festeig del Focs de San Joan. Amb aquest motiu l'Ajuntament s'encarregà de fer una foguera a la Plaça de l'Església que fou encesa per Josefina Salinas, una de les pubilles de l'any 1979. La flama amb la que es va encendre la foguera procedia del Canigó i l'anaren a buscar a Poblet l'esmentada pubilla  acompanyada pel senyors Francesc Ensenyat, Jordi Ferrer, J Guiu i Josep A Salinas

El senyor Ensenyat fou l'encarregat de llegir el missatge dels focs amb les següents paraules:

... Aquesta Flama que tenim aquí, després de recórrer un llarg camí des del cim del Canigó encendrà la nostra foguera i mentres mirarem joiaosament les figures que formarà, ens donarà noves esperances de futur.

      Enguany volem dedicar aquest foc al Països Catalans amb motiu de la celebració de la seva Festa Nacional, amb l'esperança de que ens ajudi a comprendre que l'únic camí pel retrobament del nostre poble és el de la unitat...

Un cop encesa la foguera s'obsequià als assistents amb vi i coca. A continuació tingué lloc una ballada de sardanes. Cal dir que a la matinada les brases serviren per a que molta joventut esmorzés amb rostida de carn i llonganissa."