11 de juny del 2015

PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR.

PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR
Viatgeu d'Occitània a les Terres de l'Ebre i els Ports. 

Ha estat una de les novetats de la Fira del Llibre Ebrenc realitzada aquest darrer cap de setmana a Móra d'Ebre. "Pere Mauri, l'últim pastor càtar" de Wilfried Beck. Un viatge d'Occitània a les Terres de l'Ebre i els Ports per part d'un pastor trashumant, ànima de la última comunitat dels càtars, segons l'autor d' "El càtar imperfecte", Victor Amela, "uns dels homes més fascinants de la nostra edat mitjana".

Al preàmbul l'autor ens recorda que entre d'altres fons ha realitzat la seua biografia a partir de les actes del procès inquisitorial del bisbe Fournier, futur Papa Benet XII, actes deposades a la biblioteca del Vaticà.

Així, i tenint com a centre d'interés la vida de Pere Mauri, l'autor ens introdueix breument al catarisme, víctima  d'una  croada que provocà un veritable genocidi a Occitània per part de la Inquisició a principis del segle XIII. Vida transhumant de Pere Mauri que li serveix per realitzar un reportatge fotogràfic des de Montelhó, cor de l'Occitània, poble on va nèixer el 1262, Cubieres, poble natal de Guillem Belibaste, darrer Perfecte càtar, Montsegur, símbol dels càtars, fins  les Terres de l'Ebre i els Ports.

Transhumància que tindrà el poble de Flix un protagonisme especial al costat de pobles amb connotacions càtars com Bagà, Tuixent, Castellbó, Morella, Sant Mateu, Horta de Sant Joan... A Flix hi va viure el 1314 acollit a la casa de Moferrret, un pastor morisc, i on es retrobaria el seu amic Guillem Belibaste, i on nou anys més tard, el maig de l'any 1323, seria pres per càtar heretge pels soldats del batlle , conduit a les masmorres del castell i després a Barcelona camí del castell de Carcassona, on seria interrogat el 25 de juny pel Tribunal de la Inquisició.

Publicat per Servitur dels Ports, Gramnexo editores Sl, col·lecció Terra de Cruïlla, 122 pàgines, amb pròleg de Víctor Amela,  ens ofereix unes excel·lents illustracions i un reportatge fotogràfic de les petjades de Pere Mauri, amb la curiositat que en il·lustrar el castell de Flix on fou pres en Pere Mauri ho fa amb una fotografia del restaurat castell carlí.