11 de novembre de 2015

DISSABTE 14, "EL REPLEGAMENT FINAL".


Dissabte 14 de novembre es farà la III Caminada pels espais de la Batalla de l'Ebre. El punt de trobada serà la Bassa de les Clotxes, a les 8 del matí. La distància a recórrer és de 14 km, amb un desnivell acumulat de 245 m. Aquesta activitat està organitzada per l'Associació La Cana, el grup Senders de Flix i el CERE, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Flix.
 
Si el 25 de juliol de 1938 s'inicià l'ofensiva republicana amb l'ocupació de Flix i Riba-roja d'Ebre. En poques hores passaren el riu els batallons d’infanteria republicans 131, 132, 133 i 134 de la Brigada Mixta, i més tard  hi passarien les companyies de transmissions, enginyers, les de sanitat i intendència. Era l'inici de la Batalla de l'Ebre. 115 dies després, el 16 de novembre, a les 4,45 hores el tinent coronel Manuel Tagüeña, acompanyat pel conseller soviètic Soroka i el comisari del XV cos, José Fusimaña, un cop s'havien retirat a la riba dreta, va accionar el mecanisme per fer volar el pont de ferro de Flix. Era el darrer gran acte i el final de la Batalla de l'Ebre

"Las horas pasan en medio de una gran tensión. En algunos puntos, la infantería  franquista ha comenzado a presionar (...) Sólo hay una amenaza seria, que es la presión  sobre la XIII brigada en el macizo de Monredón. Esta vez, la aviación republicana cumple a la perfección: a las seis de la tarde, cuendo el sol ya se acerca al ocaso, cuarenta y cinco cazas hacen vuelo rasante con fuego de amtralladoras que obligana detenerse a las vanguardias atacantes.
A la caída de la tarde, las primeras sombras de la noche dan la señal para que se culmine la retirada. No hay ninguna subida en el nivel del río. Tagüeña da la orden." (Reverte. "La Batalla del Ebro")

"El 14 de noviembre es conquistada por los franquistas La Fatarella. La 50a y la 52a División franquistas llegan al Ebro y presionan hacia Flix y Ascó. En estos momentos, solamente la 35a División cubre el escaso frente republicano, una estrecha faja de terreno alrededor de Flix. Durante la noche del 15 de noviembre, Tagüeña ordena que todas las tropas aprovechen la oscuridad para cruzar el río. Una compueta móvil sirve para trasladar los carros de combate, mientras que a través de un puente de hierro cruzan el resto de los vehículos..." ("Ebro,1938")

En realitat el poble de Flix no seria ocupat fins el 17 de novembre a les 7 del matí. Les tropes franquistes s'havien quedat als Monredons en fer-se fosc el dia 16. La pluja i l'escassa visibilitat havia afavorit la retirada de les darreres forces republicanes.