27 de novembre del 2015

FINAL DE L'EXTRACCIÓ DELS LLOTS CONTAMINANTS DE L'EMBASSAMENT.

S'han finalitzat els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix. Aquest mes de novembre passarà a formar part de la història de Flix, del riu Ebre i de l'ecologisme en general. 

A nivell mediàtic s'ha de constatar que quan es denuncià el setembre del 2004, arran dels estudis del Centre Superior d'Investigacions Científiques, la greu contaminació química del embassament, tots els mitjans de comunicació s'afegiren a denunciar-ho amb titulars a primera plana de tota mena, 
                           



Onze anys després, un cop superats el laberint d'entrebancs administratius i polítics de tota mena, després de gairebé dos any i mig de treballs, un cop s'ha extret gairebé 1 milió de metres cúblics de residus contaminants, hem de constatar que ha estat escassos els mitjans de comunicació que s'han interessat, tot i que s'ha realitzat un dels treballs de sanejament mediambiental més importants mai realitzats a Europa.
                                   
Amb tot, sens dubte, és un moment de satisfacció per tota la gent de l'Ebre i per a tots els que vam apostar per la neteja dels residus de l'embassament a partir d'aquell mes de setembre del 2004. Amb un paper a destacar d'aquelles comissions de seguiment, tècnica i política, que es van constituir propiciades per la ministra i el conseller de Medi Ambient, Cristina Narbona i Salvador Milà, respectivament, treballs que des del primer dia han estat dirigits per Acuamed.

Un cop extrets els llots contaminants, a punt de començar la segona fase de la descontaminació, com és la depuració de les aigües de la zona descontaminada, la clausura i postclausura de l'abocador del Racó de la Pubilla, el desmantellament del mur de planxes i de la planta de tractaments dels llots contaminats, un procés que a hores d'ara sembla que no te un calendari clar,  cal esperar que es faci l'obligada avaluació final dels treballs realitzats davant l'opinió pública en general i de l'Ebre en particular.