14 d’abril del 2016

FLIX, MÉS RECORDS DEL 14 D'ABRIL.


1934: CELEBRACIÓ DEL 14 D'ABRIL

Avui 14 d’abril fa 85 anys de la proclamació de la República Catalana. Una data històrica que situada al poble de Flix malauradament tenim molt poques dades, a més de la victòria de la candidatura republicana a les eleccions local del 12 d'abril i els nom del nou alcalde republicà, Manuel Sánchez i Sánchez, i els components de l'ajuntament, Josep Garciapons, Josep M. Rey, Joan Cubells, Salvador Ferrús, Antoni Melich, Ramon Fontanilles, Josep Sabaté, Marià Massot i Alberto de Quintana García. L'única referència del 14 d'abril la trobem en les memòries de Josep Sabaté Garciapons
Sempre recordaré el 14 d’abril de 1931, quan els mestres de l’escola ens van anunciar la proclamació de la II República i que, per tant, teníem tot el dia festa. Sonava amb tota l’energia la sirena, “el pito” de la Fàbrica i diversos xics vàrem pujar al Castell Vell. Guaitant per la carretera en el punt que domina la fàbrica i estació, ens va ser fàcil poder observar la gran manifestació obrera que venia de cara al poble, amb les pancartes i les banderes celebrant l’esdeveniment.
Jo tenia llavors 8 anys, els havia fet el 18 de març i estava a la tercera classe, la del sr Gonzàlez...”(1)
En canvi, de la celebració del 14 d'abril de l'any 1932 tenim una detallada crònica del corresponsal del Diari de Tarragona, un bon retall de la nostra història local.

"FLIX. EL 14 D'ABRIL.

Els infants de la vila han commemorat l'aniversari de la proclamació de la República obsequiant al poble amb un festival gimnàstic.

A les tres de la tarda, els nens i nenes de les escoles Nacionals en nombre de 400, es dirigiren, bellament uniformats i als acords d'una banda de música, vers el camp d'esports. Els acompanyaven les autoritats locals, Consell local d'ensenyament, els titulars municipals i respectius professors.

Després de nombrosos aplaudiments i mostres d'entusiasme del nombrós públic que es congregà, transcorregué la primera part del festival que consistí en refilar un escollit programa sota la direcció del mestre de música Alabart.

Continuà amb igual èxit, la sessió de cants rítmics realitzats amb força seguretat i gràcia pel senyor Brull, així com l'exhibició de gimnàstica sueca que els alumnes grans realitzaren, amb gran precisió, a les ordres del senyor Campos.

Val a dir que els petits ciutadans es meresqueren els repetits aplaudiments amb que foren obsequiats.

Seguidament l'Ajuntament oferí un esplèndid berenar que la mainada assaborí entre les notes alegres de la "banda" que, ho cal constatar, amb exemple de bona voluntat, organitzà i dirigí el president del Consell local senyor Gonzàlez, per estar absenta la de la vila.

L'acte finalitzà enfront la casa de la vila on, el tinent d'alcalde i vocal del Consell d'ensenyament senyor Garciapons, pronuncià un lluït parlament. -

Corrresponsal"


(1) Sabaté Garciapons, Josep. Memòries d’un pres.(“memòries de la Guerra Civil d’un pres de la República de 15 anys”). Flix. 2004.