13 d’abril del 2017

RECORD VÍCTIMES DE L'ATAC AERI FEIXISTA DEL FEBRER DE 1937 ( i II )





Baptiste Mur Canet (1900-1937). Fill de Pau Mur Camarasa i de Rosa Canet Prats. Va néixer a Lutxent (València) el 10 d'octubre de 1900. Arribà a Flix juntament amb els seus pares el 1916. El 1925 es va casar amb Francesca Franch Bagés (1897), filla de Ramon Franch Agramunt i de Ramona Bagés Ferrús, en una cerimònia religiosa celebrada pel mossèn  Joan Escoda Ferré.  Van tenir quatre fills: Pau (1925), Rita (1927), Albertina (1927) i Ramon (1935). Vivien en un pis del carrer Francesc Macià (avui,  Gombau) número 63, baixos, edifici de propietat municipal. Baptista era un obrer químic que també va perdre la vida al bancal dels codonyers del Barri. Tenia 36 anys.

Antoni Ortiga Cervelló (1893-1937). Va néixer a Flix el 10 d'octubre de 1893, fill de Francesc Ortiga Camarasa i Maria Cervelló guiu. Es va casar dues vegades, la primera amb Eulàlia Llop Masot (1902) a l'església parroquial el 1925, matrimoni que va tenir una filla: Francesca Ortiga Llop (1926). Després de la mort de la seva jove muller es va tornar a casar amb Teresa Castellví Ribera (1896), filla de  Miquel Castellví Baiges i de Paula Ribera Llop. La segona esposa també era vídua i tenia dos fills del seu primer matrimoni: Francesc (1925) i Teresa Castellví Castellví (1926). El segon enllaç va ser pel civil, celebrat pel jutge municipal Joan Costa Mallol el 1932, ja en època republicana. En aquest cas, possiblement els joves locals els van fer esquellots, costum que abans era molt habitual quan algun dels nuvis era vidu. Aquesta singular família va tenir una filla, Carme Ortiga Castellví (1933) i vivia al carrer la Barca número 4, propietat de la cooperativa " la Regenadora", coneguda popularment per l'Obrera.  Capric del destí, Antoni Ortiga la nit del 23 de febrer havia canviat el seu torn de treball a a la Fàbrica amb un altre obrer, dins de les instal·lacions fabrils trobà la mort, tenia 43 anys.
Fotografia  realitzada el 21-9-1937 pel tinent de la legió Condor Comte Schulenburg.

Matrimoni Santamaria - Santaliestra,  una jove parella que s'havia casat el desembre de 1936 i que feia molt poc s'havien vingut a viure a Flix. El marit es deia Salvador Santamaria Alegre i havia nascut a Fraga (osca) el 21 de desembre de 1907, filla de Ramon Santamaria Gozal i de Catalina Alegre Ferrer. La seva muller es deia Amparo Santaliestra Tolosana, filla de Antonio José Santaliestra Santaliestra i de Clara Tolosana Samitier, nascuda el 2 de maig de 1916 a la localitat de Sant Estaban de Litera (Osca). El pare d'ella era el practicant (avui, ATS) de "Riegos y Fuerzas del Ebro S A", empresa que feia poc havia començat la construcció de la presa. Aquella fatídica nit del 23 de febrer  aquest jove matrimoni va veure truncades les seves vides  a la zona de la Ventonella, es diu que moriren abraçats, ell tenia 29 anys i ella 21.

La vuitena i darrera víctima no ha estat possible identificar-la. La manca de documentació  del període bèl·lic al registre civil suposa un greu inconvenient. També hauríem d'esmentar els ferits que ocasionà aquest tràgic succés, entre d'altres, Josepa Casanoves Casas, Josep Guiu Palos, Ramir Larrosa  Lacruz, Antoni Ripoll Roig, Dominga Sabaté García i Josep Sabaté (Manuelet) (...)  voldríem agrair la col·laboració de les diverses persones que ens han ajudat a identificar les esmentades víctimes (...) i d'una manera especial, homenatjar totes les víctimes d'un conflicte tan brutal i cruent, com va ser la Guerra Civil, que mai hauria hagut de ser. "

                                                         Jaume Aresté Bagés  -  Pere Muñoz Hernández
                                                                La Veu de Flix, núm 426, març 2017.