1 de juliol del 2017

DECLARACIÓ DEL MÓN LOCAL PEL REFERÈNDUM



Com alcalde de Flix, entre els anys 1979-1987 i 2003-2009, manifestar tot el meu suport a la "Declaració del món local pel Referèndum" presentat avui en un acte solemne al paranimf de la Universitat de Barcelona

"Els ajuntaments són la institució més propera als ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Durant més de 35 anys, els ens locals han bastit amb esforç una xarxa de serveis bàsics per a la ciutadania. Vertebradors del territori, agents indispensables per a la cohesió social i compromesos en la defensa dels valors fonamentals de la democràcia, els municipis i, en conseqüència, els alcaldes i alcaldesses, els regidors i regidores, han contribuït a construir el municipalisme català. En moments transcendentals de la nostra història col·lectiva, el paper dels ajuntaments sempre ha estat determinant per a l’assoliment dels anhels de justícia, progrés i llibertat dels catalans i catalanes. 

La proximitat de les institucions locals amb la ciutadania ha permès copsar, en tot moment, quins són els anhels i les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Com a electes escollits a través de les urnes, ens devem a la ciutadania. I, si avui en dia hi ha una reivindicació que genera consens a Catalunya, no és altra que la celebració d’un referèndum per decidir lliurement el futur del nostre país. Des de fa anys, el poble català ha reclamat el seu dret a decidir. Les darreres eleccions al Parlament de Catalunya van configurar una cambra amb una majoria clara de diputats i diputades favorables al dret d’autodeterminació. Un reflex fidel del 80% de la ciutadania catalana que manifesta voler expressar-se a través de les urnes. 

La pluralitat i transversalitat que dóna suport a aquesta reivindicació ha quedat palesa, entre altres iniciatives, en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum. Tot i les més de 500.000 adhesions que ha recollit, no han estat suficients per trobar una resposta per part del govern de l’estat. Com no pot ser d’altra manera, el món local tornarà a ser al costat dels seus ciutadans i ciutadanes i de la resta d’institucions del país per materialitzar aquesta voluntat expressada cívicament, política i democràtica de la immensa majoria de la societat catalana. 

El passat divendres 9 de juny, el president de la Generalitat i el vicepresident del Govern van anunciar, acompanyats pel conjunt del Govern i la majoria dels diputats i diputades del Parlament, la pregunta que se sotmetrà a consideració del conjunt de la ciutadania de Catalunya el proper 1 d’octubre: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república? 

És per això que els alcaldes i alcaldesses, en tant que representants democràticament escollits dels nostres pobles, viles i ciutats, ens comprometem a acompanyar les institucions del país per garantir que el conjunt de la societat catalana pugui expressar-se lliurement i donar-hi resposta. Per això manifestem: 
  • el nostre ple suport a la voluntat expressada pel Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat i els encoratgem a seguir avançant en tots aquells passos necessaris per fer efectiva l’organització, convocatòria, celebració i aplicació del referèndum anunciat pel proper 1 d’octubre. 
  • la nostra predisposició i compromís a col·laborar en totes aquelles actuacions que des del Govern se’ns requereixin, i per això, en el moment que es faci la convocatòria, posarem a disposició de l’organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als nostres municipis. 
  • que aquest compromís cívic i democràtic només està supeditat a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya, expressada en el Parlament i el Govern de la Generalitat, i que no ens farem enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l’Estat en contra de la celebració d’aquest referèndum.
Barcelona, 1 de juliol de 2017"