13 de gener del 2018

"EL FINAL DEL PRINCIPIO" D'ANTONI SABATÉ IBARZ


Ahir a la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila es presentà el llibre "El final del principio" d'Antoni Sabaté Ibarz, una de les presentacions que recordo amb més assistents de les que s'han realitzat fins el moment a la Biblioteca. Malauradament, tot i que a la presentació estava anunciat la presència de l'autor, el seu germà Xavier ens ha explicat els motius que no han permés ser a l'acte Antoni, acte que havia preparat amb tots els detalls, repartint, per exemple, entre els assistents la còpia d'una partitura amb lletra i música realitzada pel ell, titulada "L'estrella de Flix".

Va fer la presentació de l'acte Manuel Rivero, editor de Silva Editorial, bon coneixedor de la realitat flixanca, donant la paraula a Xavier Vega, presentat com professor de Filosofia i un referent de la joventut de l'autor,  Xavier ens oferí una emotiva i alhora documentada presentació del llibre, constatant que el llibre ha estat escrit amb una mà al cor i l'altra a les entranyes, una confesió de la seva vida amb tres referents, Sant Agustí, Neruda i Rousseau. Referents que erigeixen la sinceritat com a virtut suprema. Incidint en la refutació final per part d'Antoni d'un dels seus poetes preferits, Jaime Gil de Biedma i el seu poema "No volveré a ser joven", amb els versos "envejecer, morir, es el único argumento de la obra", versos que Antoni avui no comparteix: "sí hay argumento y sí que existe obra". 

Finalment Xavier Sabaté explicà els motius que han portat a Antoni a escriure el llibre, amb la necessitat de reconciliar-se amb si mateix i deixar ordenat el camí recorregut a nivell personal i en la trajectòria política, a partir de les vivències de dos anys en la lluita contra el càncer.

"El final del principio", té un subtítol, "Tiempo de luz". Tres paraules que trobem recollides en la reflexió final del llibre: "Ese siempre que es la intemporabilidad, en un nuevo tiempo que el cáncer ha abierto en mí. Un tiempo de luz y de esperanza".

El llibre té un pròleg escrit per Romà Casanova, bisbe de Vic. La fotografia de la portada, amb la intensitat del riu Ebre des del pas de barca,  és de Josep Maria Navarro.