8 de juny del 2019

PINTURES DE ROSSEND ESCOLÀ A L'ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE GINESTAR


La visita de l'església de Sant Martí de Ginestar amb motiu de conèixer  i fotografiar les pintures a l'absis del jove pintor Rossend Escolà va ser tota una sorpresa. La recent restauració  de l'interior de l'església ha redescobert i dignificat el treball pictòric del conjunt de la Trinitat que realitzà el pintor de la Palma d'Ebre a l'absis l'any 1949. Fotografies que realitzà Cristina Sabaté per a la publicació Rossend Escolà Cubells (1918-2013). Colors i records de la Palma d'Ebre.
L'església de Sant Martí de Ginestar és d'obligada visita per ser un dels exemples més importants de l'ordre dels Hospitalers. Del segle XVIII, i amb un campanar inacabat, té una portalada barroca amb la típica creu de Malta esculpida de vuit puntes, gravat que amb l'escut de Ginestar a la part superior forma un conjunt que ha estat declarat bé cultural d'interès nacional.
L'interior té tres naus, un absis poligonal i una espectacular cúpula de tambor octogonal sobre el creuer. Interior que ha estat recentment pintat i restaurat en dues fases, el setembre de l'any 2005 a càrrec de Joan Fusté i Isaac Fusté, i el novembre de l'any 2018 a càrrec de Josep Miquel Falcó. Una excel·lent restauració que ha recuperat la llum i el color de les magnífiques pintures que va realitzar Rossend Escolà a l'absis.
Un conjunt pictòric realitzat el 1949 amb una espectacular representació de la Trinitat, amb la figura del Pare al sostre de l'absis amb el braços oberts rebent els fidels al mateix temps que ho fa el Fill al centre envoltat de dos grups d'àngels, amb la signatura R. Escola - pinxit - 1949 sota el grup de la dreta, i l'Esperit Sant  a la part superior.
En referència a Déu Pare del sostre, l'amic Miquel Esteve de Móra la Nova, un dels escriptors ebrencs més reconeguts, autor d'obres d'èxit com  El joc de Sade, La fi dels secrets o No deixis mai de mirar al cel. En conèixer el treball pictòric de  Rossend Escolà, va fer un tweet ben significatiu que agraeixo:

"Bona feina benvolgut Pere...A més sempre he estat molt fan d'aquest Déu Pater Creatoris de l'església de Ginestar!! Necessària aquesta biografia!!".