3 de setembre del 2007

ANNA ROSSELLÓ I ELIAS

Fa uns dies vaig conèixer a la Universitat de Prada a Roger, un jove independentista, qui era em digué que la seua àvia era de Flix, que es deia Anna Roselló, que era filla del secretari de l'Ajuntament d'abans de la guerra. Més coneguda per les obres escrites amb el seu marit Josep Travesset, entre les que destaca de les 19 escrites: "O Catalao"...

        Varem iniciar una breu conversa i li vaig donar salutacions a la seua àvia. Avui he rebut, directament des de Sant Pere de Riudebiltlles, i de la senyora Anna Roselló, la seua biografia,  que he llegit pràcticament d'una tirada:

"Memòries d'una dona lluitadora. Vençuda sí, doblegada mai!!!".

"Vaig néixer a Flix el dia 3 de desembre del 1923, en el si d'una família benestant. Tradicionalistes. De dretes. Carlins per tradició i convicció..."

Una vida de pel.lícula, amb tots els ingredients, la de la nena més petita de la fotografia. Òrfena de mare als 5 anys i de pare als disset, que podem conèixer consultant la Wikipedia. D'una dona amb profundes conviccions indespendentistes. Coneguda per l'aventura americana, per recórrer a peu vint-i-cinc mil quilòmetres des del Brasil fins a Mèxic. Que, malgrat tot es declara vençuda, perquè no va poder evitar la mort dels seu pare, tot i ser de la Lliga, amb 70 anys a la presó de Pilats. Perquè no va poder privar que torturessin i condemnessin a 30 anys al seu germà en consell de Guerra. Perquè no va poder evitar que tanquessin al seu company... i ja als anys 70 per no poder impedir que empressonessin i torturessin la seua filla Carmen a la Via Laietana per les seues conviccions independentistes...

Doblegada mai!

"perquè vull veure la meua Pàtria, Catalunya, independent"...




3 comentaris:

Anònim ha dit...

Història impressionant!!

Jordi ha dit...

Ojalà naltres (començant per mi mateix)tinguéssim el 10% de valor i dignitat que tenien els nostres avis.

Roser ha dit...

Se’ns moren les persones que van viure tota aquesta tragèdia sense que quedi reflectida la seva història i sense donar-los la dignitat que es mereixen!!!
Quina gran vida!!