14 d’agost del 2019

1929, FESTES MAJORS DE FLIX



Les Festes Majors de l'any 1929 al Diario de Tarragona i a la revista Tivissa
Passejar per les hemeroteques ens ofereix la possibilitat de conèixer encara més el nostre entorn. Així podem conèixer les nostres festes tot viatjant  90 anys enrere, a l'any 1929, en plena dictadura del general Primo de Rivera.
Amb un programa de festes amb actes que  anys després els mantenim com com a molt nostres, com els balls a la Plaça Major (aleshores d'Alfonso XIII), les curses pedestres o la festa del riu.
Aleshores era l'alcalde el tècnic de la SEQF Isidre Martí Barberá (membre del partit del dictador Primo de Rivera, la Unión Patriótica), qui un any abans i com a president del futbol local havia unificat tot el futbol flixanco (l'equip del Barri Internacional i la Juventud Deportiva) constituint la JD de Flix. Precisament, el dia 15 de la Festa Major inaugurà el nou camp de futbol a l’illa, més conegut com “la Isla”, sobre uns terrenys cedits per la direcció de la Fàbrica. Tot jugant dos partits contra el F.C. Vilafranca. L’equip de la J. D. Flix va ser: Solé, Armora, Tarragó, Mani, Guiu, Blanch, Ranís, Mur, Català, Zabalza i Algueró. Suplents: Viñolas i Raduá. El resultat 4-2 favorable als locals. L’endemà, segon dia de la festa major, tornaran a jugar, el resultat serà 0-3 a favor dels visitants.                                                         
D'aquestes Festes Majors anys tenim una excel·lent crònica de J. Margalef  a la recordada revista Tivissa, on ofereix al detall les actuacions musicals realitzades a la Unió Social, amb les zarzueles la Dogaresa, la Verbena de la Paloma i Cançó d'Amor i de Guerra.:
Per la nit del dia 15, al Teatre de l'Unió, la companyia de "zarzuela", dirigida pel primer actor i director Paco Vidal, va posar en escena "La Dogaresa". El baríton senyor Fabregat amb el paper de Miconne va estar molt bé i, sobre tot, a la tarantel·la; la tiple senyora Cases, de veu finíssima i de bon timbre, va tenir que repetir la romança. També es posà en escena la gran obra de Breton "La Verbena de la Paloma", però com ja passava de les quatre de la matinada, i el Sindicat de Músics de Catalunya els prohibeix tocar passada aquesta hora, la van tenir que fer amb acompanyament de piano i no va resultar tan agradable com desitjàvem.
A l'endemà, dia 16, la mateixa companyia va posar en escena l'obra mestra del teatre líric català "Cançó d'Amor i de Guerra", de la qual obra tot Flix va quedar molt content, tant de la bona música com també dels artistes que la interpretaren. La tiple, senyora Bugatto, en cantar la Sardana, va estar formidable, tant que va haver de repetir-la diversos cops i per últim, un pom de boniques flors que portava a la mà, d'agraïment, les va tirar al públic. També van estar molt bé el senyor Fabregat en el paper de vell pastor, el tenor senyor Barrabés en el de l'Eloi, els senyors Paco Vidal, Casin i la tiple còmica senyora Rodríguez; en una paraula, aquest any podem dir, que hem tingut una bona companyia”.
        BONA FESTA MAJOR 2019