31 d’agost del 2019

FLIX 1869.


         FLIX 1869.
Fa 150 anys el poble de Flix tenia 2.172 habitants. L’ajuntament estava constituït per un alcalde i sis regidors, era l'alcalde el "popular" Jaume Mestres Larrosa (1869-1872). És l'any dels primers republicans flixancos d'un poble eminentment monàrquic i carlí, com a mostra tenim un fet produït a finals d'any quan el bisbe de Tortosa, Benet Vilamitjana, catòlic integrista molt proper al carlisme, va impulsar una recollida de signatures demanant que la nova constitució, coneguda per la de 1869, decretés que la Religión Católica, Apostólica, Romana, única verdadera, continúa siendo y será permanentemente la religión de la nación española, con exclusión de todo otro culto”, i el poble de Flix va ser on es recolliren més signatures de tots els pobles de la diòcesis: 1.350 signatures, el 62,20 per cent de la població.
       15 de  gener. A les eleccions a les corts constituents convocades pel govern de Joan Prim, per primera vegada realitzades per sufragi universal masculí, era elegit diputat el flixanco Buenaventura de Oriol de Salvador, carlí i advocat, més conegut a Flix per don Ventura.
        Juny. Antoni d'Oriol, gran amic del dirigent carlí a l'exili Ramon Cabrera, es trobava passant una temporada a la finca d’aquest al balneari alemany de Baden Baden.
        3 de juny. Reunió a Gandesa de Republicans Federals de tots els pobles de la zona. De Flix hi participaren Casimir  Carim,  Jaume Alabart  i Benet Blanch  Suñé.
       Agost. L’alcalde de Todolella comunica que al seu poble s’ha organitzat una partida carlina dirigida pel capellà Diez (Antoni Díez i de Oriol), a la que s’hi ha incorporat joves de Cinctorres
       26 de setembre.  És assassinat d'un tret Benet Blanch Suñé, el primer president del Club Republicà Federal de Flix . El diari republicà federal català fundat el juliol d'aquest anys  per Valentí Almirall, el Estado Catalan va fer una breu crònica on esmentava que: 
            "ha sido vil y cobardemente asesinado de un tragbucazo, y valiéndose de la oscuridad de la noche, el ciudadano Benito Blanch, conocido republicano de aquella localidad".       
Un assassinat polític que tindria ressò a la premsa internacional, així ho feia el 30 de setembre el diari radical-republicà de París fundat per Víctor Hugo, Le Rappel: 
      "Ils demandent également que justice soit faite des assassins du président du club républicain de Flix, égorgé le même jour que le gouverneur de Tarragone, par des hommes inconnus, étrangers au pays".