5 de gener del 2020

2020, EFEMÈRIDES FLIXANQUES.



1920. 30 de març  Constitució de la Unión Social, el  president de la gestora fou l'exalcalde Miquel Pardell Terré,  al poc el substituirà ja com a president Alfons Guiu Corbella. Inspirat pels principis del catolicisme social, agrupà les forces locals de dreta des de monàrquics fins republicans lerrouxistes. Al poc temps arribaria als 200 associats. La finalitat de la societat era triple: instructiva, benèfica i recreativa. Els estatuts van ser redactats per: Damià Forcades Masot, Joan Forcades Masot, Delfí Rius Martí i Marcel.lí Català Cervelló.
           

10 de juliol. La direcció de la Fàbrica. En resposta a la vaga de l’any 1.919 comunica al president de la Unión Obrera els dies festius acordats: Tots els diumenges, el 1 de maig, pasqua de Resurrecció, dilluns de Pasqua, el 15 i 16 d’agost i els 25 i 26 de desembre.
1945. 3 de febrer. Sant Blai. Dissabte. Greu accident amb 9 morts a la Barca del riu de Baix. El Diario Español de Tarragona oferirà més detalls del greu accident de la barca. Els fets havien passat a les 6,30 hores de la tarda, de 18 persones que passaven hi havien 8 morts, a més hi havia un ramat de 120 caps i varies cavalleries. A continuació donava la relació dels morts: Joan Subirats Foix, de 32 anys, Simón Vaqué, 68 anys, Antoni Rosich Armora, 46 anys, Teresa Mur Blanch, 24 anys, Mònica Escoda, 50 anys, Carme Sotó Mata, 21 anys, Antònia Salvadó, 53 anys, Magdalena Fortuny Benet, 17 anys i M. Pérez de 16 anys.(*)
         16 d’abril.  Dimissió de l’alcalde Juan M Muñoz Guitarte.
         “Don Juan M. Muñoz Guitarte, al dar cuenta del accidente del naufragio de la barca del dia 3 de febrero, y de las desgracias y disgustos que ocasionó, presentó su dimisión y de toda la Gestora municipal al Jefe Local del Movimiento, don Francisco Sanjuán Fortuny...”
1960.  Flix tenia 5.418 habitant i la Fàbrica comptava amb 1.508 treballadors (màxim històric). A partir d’aquest any el seu director fou Alexander Beerwald, conegut entre els treballadors amb el renom “el Tigre”.
Foto Mestres.F. Ripoll Fortuño amb barba adreçant-se als assistents envoltat de les autoritats locals
            17 d’abril. La Direcció de la Fàbrica facilita un autobús urbà a la població, conegut popularment com la Paxanga. En l’acte de benedicció realitzat a la plaça los Martires, avui plaça Església, el president de la Societat Electroquímica de Flix, Francisco Ripoll Fortunyo, digué entre d’altres paraules,
              “Tinc el desig de parlar el català com vosaltres ... Mireu l’Electroquímica de Flix, la Fàbrica i Flix han d’estar sempre compenetrats ... Entre Flix poble i Electroquímica hi ha d’haver la mateixa relació que entre l’organista i el manxaire... ¿Què faria l’orgue si no tingués manxaire?..."
1995. 31 de març. Inauguració del nou dipòsit d’aigua potable situat a la Punta del Canó de 3000 m3. 
            9 d’abril. Constitució de l'Associació de Dones de Flix. Maria Pilar Barbero és la primera presidenta.
           7 de setembre. Constitució del Club Nàutic. El primer president és en Francesc Pujol.
           2 de setembre. El President de la Generalitat Jordi Pujol inaugura la Planta de Cogeneració Electricitat-Vapor (CERE-AIE) amb una potència de 29.920 kVA.
          10 de novembre. La zona de Sebes i meandre de Flix és declarada Reserva natural de fauna salvatge.
2010. 2 d'agost. Entra en funcionament la Residència de la gent gran Les Escoles Velles.

(*) Noms de les víctimes de l'accident de la barca:  

Mónica Escoda Cardona ( 50 anys )
Teresa Mur Blanch ( 24 anys )
Magdalena Nogales Benet ( 18 anys )
María Pérez Martínez ( 16 anys )

Antonia Rosich Armora ( 46 anys )
Antonia Salvadó Grau ( 53 anys )
Carmen Solé Matas ( 21 anys )
Juan Subirats Foix ( 32  anys )
Simón Vaqué Garciapons ( 68 anys )