
A més, i dins l'anecdotari de la petita història local s'ha de recprdar la figura del Noi del Sucre. El proper 10 de març es recordarà la mort a trets a Barcelona de Salvador Seguí (1887-1923) conegut popularmennt pel sobrenom de "Noi del Sucre", un dels dirigents anarcosindicalistes més brillants del país. Els obrers de Flix, un dia 8 de març de l'any 1023, fa 85 anys, es quedaren a darrera hora sense la seua esperada presència a un acte sindical que s'havia programat en força temps. Quan Salvador Seguí es trobava venint en temps a Flix en tren, en arribar a Reus decidí retornar a Barcelona. Així ho recordà el seu amic i company Manuel Buenacasa:
“En esto, el “Noi” me preguntó:
- ¿Para cuando es el mitin de Flix?
- Para mañana – le contesté.
- ¿Saps el que he pensat? Me´n vaig a Barcelona i demà en el ràpid seré a Flix.
Traté de disuadirlo, como si tuviera el presentimiento de que iba a ocurrir una desgràcia (...) Nada ni nadie logró convencerle (...) La estación de Flix estaba inundada de gente. El pueblo entero habia acudido a recibir a Seguí. No llegó y cundió la desilución. Muchos se interrogaban: ¿Le habrá pocurrido algo? (...) El público asistió en masa aquella noche al acto anunciado (...) Dos días después, Seguí y su íntimo Comas “Peronas” caían asesinados en Barcelona.”[1]
[1] BUENACASA, Manuel. El movimiento obrero español. 1886-1926. História y crítica.10. Crónica General de España/Ediciones Júcar. Madrid, 1977. P.208-209. Manuel Buenacasa (1886-1964), fill de Caspe, fou membre fundador de la CNT, essent el secretari del Comité Nacional.
2 comentaris:
Sense dubte l'anècdota que conec del poble que més m'agrada i que sempre que puc l'explico! Són estes petites anècdotes les que mos uneixen en altres temps.
Molt interessant, la història del Noi del Sucre i Flix. No la coneixia. Gràcies, Pere!
Publica un comentari a l'entrada