8 de març del 2008

FLIX I EL NOI DEL SUCRE

Enguany el 8 de març, és una jornada de reflexió electoral, però a més és un dia força especial, és el "Dia Internacional de la Dona Treballadora", precísament avui fa 100 anys de la mort de 129 dones que reclamaven la igualtat de drets laborals amb els homes, en l'incendi d'una fàbrica tèxtil de Nova York. A Flix l'Associació de Dones ha programat un seguit d'actes, i avui en concret una jornada-trobada d'associacions de dones de la comarca.

A més, i dins l'anecdotari de la petita història local s'ha de recprdar la figura del Noi del Sucre. El proper 10 de març es recordarà la mort a trets a Barcelona de Salvador Seguí (1887-1923) conegut popularmennt pel sobrenom de "Noi del Sucre", un dels dirigents anarcosindicalistes més brillants del país. Els obrers de Flix, un dia 8 de març de l'any 1023, fa 85 anys, es quedaren a darrera hora sense la seua esperada presència a un acte sindical que s'havia programat en força temps. Quan Salvador Seguí es trobava venint en temps a Flix en tren, en arribar a Reus decidí retornar a Barcelona. Així ho recordà el seu amic i company Manuel Buenacasa:

En esto, el “Noi” me preguntó:
- ¿Para cuando es el mitin de Flix?
- Para mañana – le contesté.
- ¿Saps el que he pensat? Me´n vaig a Barcelona i demà en el ràpid seré a Flix.
Traté de disuadirlo, como si tuviera el presentimiento de que iba a ocurrir una desgràcia (...) Nada ni nadie logró convencerle (...) La estación de Flix estaba inundada de gente. El pueblo entero habia acudido a recibir a Seguí. No llegó y cundió la desilución. Muchos se interrogaban: ¿Le habrá pocurrido algo? (...) El público asistió en masa aquella noche al acto anunciado (...) Dos días después, Seguí y su íntimo Comas “Peronas” caían asesinados en Barcelona.”
[1]



[1] BUENACASA, Manuel. El movimiento obrero español. 1886-1926. História y crítica.10. Crónica General de España/Ediciones Júcar. Madrid, 1977. P.208-209. Manuel Buenacasa (1886-1964), fill de Caspe, fou membre fundador de la CNT, essent el secretari del Comité Nacional.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sense dubte l'anècdota que conec del poble que més m'agrada i que sempre que puc l'explico! Són estes petites anècdotes les que mos uneixen en altres temps.

Gustau Moreno ha dit...

Molt interessant, la història del Noi del Sucre i Flix. No la coneixia. Gràcies, Pere!