Magdalena, dreta a l’esquerra, amb alguns amics i amigues de Flix, com les germanes Carmeta i Feliciana Guiu. |
La batalla de la memòria de Magdalena de Santiaguet, l’altra dona de Campos Terré, és un excel·lent exemple de recuperació de la memòria històrica que ens ofereix el periodista Gustau Moreno a la web Marfanta.
Tot investigant la
vida del mestre Sebastià Campos Terré (1911 - 1939), mestre de l'escola graduada pública de Flix durant uns sis mesos l'any 1932, coneixem Magdalena
González Català, la noia de Flix que
també va ser parella del director del diari republicà El Pueblo durant la recta final de la Guerra Civil. Mort afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el 1939.
Tirant del fil de la memòria, Gustau Moreno, ens ofereix la vida d'una flixanca que ha investigat a fons, exemple impressionant de dignitat republicana i resistència durant la dictadura, Magdalena González Català (1918 - 2010), més coneguda per Magdalena de Santiaguet. Filla del republicà Santiago González Silvestre, un del fundadors de la UGT a Flix i cap de la junta local d’Ensenyament de Flix durant la Segona República.
Magdalena González, al centre, amb la seua tieta Rosa i la seua filla, Eva. |
Lectura de l'article que recomano molt especialment per conèixer una part de la nostra història recent, gairebé oblidada, que gràcies a Gustau Moreno podem recuperar de la memòria silenciada per la llarga dictadura del franquisme.
"L’afusellament del periodista Sebastià Campos Terré, el 5 de juliol del 1939, deixava una vídua i una filla a Tortosa. Com ja sabem, l’exdirector del diari republicà El Pueblo, que ja era capità de l’Exèrcit Popular, havia aprofitat un permís nadalenc per tornar a casa, i l’últim dia del 1936 es casava a Tortosa amb el seu amor de joventut, Irene Turón Domènech, amb qui mesos després tindria una filla, Victòria Campos Turón. Però en acabar la Guerra Civil, durant el consell de guerra sumaríssim contra Campos Terré, les autoritats franquistes l’acusen d’haver-se casat amb tres dones diferents a Madrid, Tortosa i Barcelona. No se sap del cert si durant els seus mesos a Madrid s’havia casat amb algú, però ja vam explicar que la seua dona els últims mesos de la Guerra Civil, a la capital catalana, era Magdalena González, una jove que va conèixer el 1932 a Flix, quan Campos Terré va treballar-hi de mestre. Avui podem confirmar que Magdalena també es considerava la vídua de Campos Terré, i que fins i tot haurien tingut un nadó que va morir durant la guerra o poc després... ( seguir llegint : cliqueu aquí per continuar ,,, )"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada