13 d’octubre del 2024

Record de la Jornada d'Estudis Locals dedicada als Camins dels Càtars.

 

En el marc de la XV Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que es realitzà a Ascó, al nou Magatzem cultural de Rita, vaig participar ahir al migdia a la taula rodona "Els càtars a Catalunya, heretges o bons cristians", al costat de Felip Fucho,  Eduard Berga i Josep Lluís Soler, taula moderada per Biel Pubill.

Prèviament vàrem escoltar Josep Lluís Soler, coordinador del projecte "Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu", la iniciativa turística cultural per les Terres de l'Ebre i la seva implicació per Ascó.

A destacar la magnífica i documentada conferència de l'investigador i divulgador de la història dels càtars, Eduard Berga, "Referències historiogràfiques del pas del càtars per les Terres de l'Ebre".

En acabar la taula rodona, en record d'una profecia es realitzà davant del Magatzem de Rita la plantada d'un llorer en memòria del pas del càtars per Ascó. La lectura d'un poema dedicatori per Conxita Jiménez, launa cantada del popular occitana "Lo Boier" i una cançò de cloenda per Aurora Serrano.

Durant la meua intervenció, després de destacar la figura del Pere I el catòlic i el somni occità dels reis catalans, vaig aprofitar per reivindicar la figura de Pere Mauri, darrer pastor càtar. Nascut a l'aldea occitana de  Montaillou entre 1282-1283, està documentat que va passar per la barca de Flix amb els  seu ramats fins quatre vegades, fent llargues estades a Flix, Ascó i les Camposines direcció als Ports i el Maestrat. Essent detingut precisament a Flix el 1323 pels soldats del batlle, conduit a les masmorres del castell, després a Barcelona i finalment al castell de Carcassona, seu del Tribunal de la Inquisició.  Fa 900 anys, el 25 de juny de 1324, començà a ser interrogat per l'inquisidor Jacques Fournier (futur Papa Benet XII). - resultant 274 fulls d'interrogatori que es conserven als Arxius del Vaticà.