3 de desembre del 2007

ANY 1400: 4 DE DESEMBRE

Els honrats P. Dusay i en Jaume Logaya en nom de la ciutat de Barcelona prenen possessió de Flix i la Palma d'Ebre. Els veïns de la Palma demanarien a la Ciutat de Barcelona que els concedís el pas de la barca de franc i també als de Llardecans tota vegada els anteriors propietaris Santcliment els tenien concedit aquest privilegi. Dies abans, el 23 de novembre, Francesc de Santcliment havia convocat per separat els batlles, jurats, prohoms i habitants de Flix i la Palma per tal de retre fidelitat i l’homenatge a la ciutat de Barcelona com a nova senyora dels llocs. Entre d’altres 41 caps de casa sarraïns i un jueu li presten homenatge i fidelitat. L’11 de gener del 1401 els consellers tornarien a Barcelona.[1] El 12 de desembre es materialitzà la compra de la Baronia per 15.000 lliures.
En nom de Déu sia i de Madona Santa Maria amen. Sobre la venda a la ciutat de Barcelona faedora dels castells i llocs de Flix i de la Palma i mas de Flix son fets i concordats els capitols següents...”[2]
Pere de Castellbell, conegut com el Bord de Castellví seria el primer batlle de la Baronia amb el títol de “batlle general”, essent el governador de tota la baronia, a més del castlà, i Bernat Carbó el primer procurador de la Ciutat a la Baronia.

[1] Dos trasllats notarials de l’escriptura de compravenda dels termes de Flix i la Palma, de 1400 i 1421, es troben a l’AHCB, Consellers XII, lligalls 3 i 8.
[2] CIURANETA, J. La Palma, documents. Obra inèdita dipositada a l’ajuntament de la Palma d’Ebre. Es considera que la compra fou a molt bon preu si tenim en compte que només havien costat 9700 florins d’or d’Aragó, és a dor 5335 lliures.