Ca Don Ventura s’ha renovat. Com a sala polivalent municipal va tornar a obrir al públic el passat divendres amb l’acte de presentació de FLIX JAZZ. Amb una entrada integrada als perxis del carrer Major i a l’Ajuntament, com molt be ens ho descriu al seu bloc Jaume Masip. Són molts els que es pregunten d’ on ve el nom de ca Don Ventura, en referir-se a aquest espai, conegut per tota una generació per l’edifici de la PHILIPS, referint-se a l’establiment existent des de principis dels 70 del segle passat, altres més vells recordaran un antic edifici de pedra treballada i arcs gòtics on es deia que havia fet estada el rei Jaume I. El cert és que era un petit palau de la família Oriol, una de les famílies nobles més antigues de l’Ebre català, i més il·lustres de la història de Flix. Família que, per exemple, el 1740 un Bonaventura d’Oriol i d’Oliver de Boteller passà a ocupar una de les vuit places de regidor de Tortosa, el fet li representà el trasllat de la seva residència de Flix a Tortosa. A la fi dels seus dies, ja vidu i sense fills, s’ordenà sacerdot i passà a ocupar un benifet fundat a l’església de la Granadella. Deixà els seus bens a seu nebot Antoni d’Oriol i Durán . També es podria referir a una altre Don Ventura, fill d’aquest nebot, qui el a les eleccions a Corts de l’abril del 1872, es presentà en representació del partit carlí (Comunió Catòlica – Monàrquica), essent elegit diputat pel districte de Gandesa. El flixanco, dels Oriol i Duran per part de pare i dels Salvador de cal Cavaller d’Ascó de part de mare, és a dir, Bonaventura d’Oriol i Salvador, amb 2039 vots seria escollit per poc temps a les Corts reials del rei Amadeu I de Savoia. El pretendent carlí Carles VII l’havia nomenat el 1870 membre del seu Consell Reial i Marqués de Casa Oriol, marquesat reconegut des d’aleshores i que ostentà des del 1959 el conegut José Maria de Oriol y Urquijo.
NOTA: L'històric Ca Don Ventura amb els seus arcs gòtics ha format part de quantitat d'imatges com el fons d'aquesta processó de rams de començament dels anys cinquanta. Malauradament va desaparèixer en vendre la familia Oriol aquest palau.
1 comentari:
Hola Pere, no se que le pasa a tu blog que últimammente no se ven los artículos completos, me refiero a que se cortan las palabras en los márgenes.
Saludos,
Jesús
Publica un comentari a l'entrada