3 d’octubre de 2012

ACORD DE L'AJUNTAMENT D'ASCÓ


"No a les obres de Flix sense garantir l'aigua de boca".

(Còpia de l'estracte facilitat per la web de l'ajuntament)
"No sense garantir abans el subministrament segur d'aigua potable als pobles afectats. Aquesta és l'essència de la moció que ha aprovat avui el plenari municipal d'Ascó i que ha comptat amb el suport unànime de CiU, IA-FIC i PSC. El text, que formalment reclama la finalització de l'anomenat "Pla de restitució territorial de l'Ebre" abans de la retirada dels llots de l'embassament de Flix, cita tres articles de l'Estaut d'Autonomia de Catalunya: L'article 49.1 diu que "els poders públics han de garantir la protecció de la salut, la seguretat i la defensa dels drets i els interessos legítims dels consumidors i usuaris"; l'article 27.2 diu que "totes les persones tenen dret a la protecció davant les diferents formes de contaminació"; i l'article 15.2, que diu "totes les persones tenen dret a viure amb dignitat, seguretat i autonomia". Per aquestes raons, el ple municipal rebutja un inici de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix si abans no conclouen les obres que han de garantir un segur abastiment d'aigua potable als pobles situats riu avall.
Igualment, la moció reclama al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que finalitzi les obres del Pla de restitució territorial de les Terres de l'Ebre" i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que "compleixi la part que li correspon" d'aquest pla. El ple també demana a l'ACA que definiexi un calendari per a l'execució d'aquests treballs."
No entraré en comentaris, amb tot el respecte als acords de l'ajuntament d'Ascó. Caldria recordar que una cosa és el Pla d’Emergència (Procicat) , aprovat pel departament d’Interior de la Generatiltat  el 2007, molt abans de l’inici de les obres de descontaminació, i l’altra  el “Pla de Restitució Territorial de l’Ebre” (març 2010), pla que ha permés anar realitzant obres d’abastament d’aigües, millorant i complementant les actuals a la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Així podem consultar internet i podem llegir notícies com la del “Diari de Tarragona” de 19 de julio de 2011
L’any 2010 es van licitar 14 obres mentre que la previsió per al 2011 és duplicar aquesta xifra i assolir una trentena de projectes, la majoria a la Ribera d’Ebre i Baix Ebre. D’aquest total, 14 projectes estan ja adjudicats.
A Ascó, primer municipi situat aigües avall dels llots de Flix,  l’execució de les obres és molt visible. Les màquines han obert una espectacular rasa al turó del castell per instal·lar-hi una xarxa de canonades connectada amb el nou dipòsit d’aigua potable en construcció dalt del turó. El nou dipòsit, de 2.000 metres cúbics, substituirà els dos actuals, i sobretot permetrà que la infraestructura sigui accessible als camions cisterna, tal i com ho preveuen els plans d’emergència.
Acuamed licità la setmana passada la segona fase dels treballs previstos a Ascó, valorats en 1,6 milions d’euros, i consistents en la construcció d’un nou pou d’abastament d’aigua potable, a la zona de Mas de Prades.  
Lluny de filtracions
La nova captació s’allunyarà mig quilòmetre del riu i obtindrà l’aigua a 264 metres de profunditat. «Ara tenim els pous a sis quilòmetres del poble però prop del riu, i per tant les filtracions de l’aigua de l’Ebre són possibles», apunta el regidor asconenc, Josep Martínez.
A més d’Ascó, Acuamed ha licitat obra nova a Falset, Miravet i Móra d’Ebre, amb un pressupost global de 4,7 milions d’euros. En el cas de la capital es tracta d’un nou pou que, com en el cas d’Ascó, s’allunya del riu per evitar filtracions de l’Ebre…”