1 de gener del 2014

EFEMÈRIDES FLIXANQUES 2014.


Gefäll i Haas asseguts a l'esquerra amb altres tècnics

1914. Fa 100 anys, 1 d’agost. Inici Primera Guerra Mundial. Com a conseqüència del conflicte bèl·lic ingressaren a la colònia alemanya de Flix tècnics procedents de la companyia elèctica "la Canadenca" com els enginyers W. Gefäll i W. Born, fugitius de França com F. Haas i G. Schlee, i el pilot naval de la marina mercant anglesa E. Zenke.
           Entre els exiliats alemanys i austríacs que vingueren a la colònia “internacional” de Flix trobem al reconegut malacòleg Fritz Haas (1886-1969). Conegut entre els flixancos amb el nom de “matacucs”. Fou un dels fundadors de la Societat Catalana de Malacologia. Entre granotes, gripaus, dragons, sargantanes i serps catalogats per F. Haas es comptabilitzen 490 exemplars de 17 espècies diferents. El 1938, exiliat de l’Alemanya nazi per la seva condició de jueu, esdevingué conservador del Museu d’Història Natural de Xicago.
1939. Fa 75 anys, 1 de gener. El front bèl·lic s’allunya definitivament de Flix, les tropes franquistes ocupen la Palma d’Ebre, La Bisbal de Falset, Cabacés, la Torre de l’Espanyol i Vinebre.
         1 d’abril. Final de la Guerra Civil.  Flix a finals d’any censà 3.306 habitants, així com a conseqüència de la Guerra Civil havia perdut 1.040 habitants, gairebé una quarta part de la població.
         Es calcula que foren 47 els veïns de Flix morts al front de guerra. Entre la població civil a causa d’accidents derivats de la guerra i per explosió de bombes abandonades moriran 11. A part s’hauran d’esmentar el morts violentament.
          El consistori local amb motiu del 25è any de la “Victoria” publicà una relació “de los caidos durante la Cruzada de Liberación. Por Dios y por España”, recordant únicament a 14 fills de Flix morts al front i a 23 més morts en la reraguarda.
          Les dades de la repressió franquista de veïns de Flix es quantifiquen en 57 persones procesades: 49 seran reclosos temporals i 8 afusellats. A més cal recordar els exiliats, al  juliol 20 flixancos es trobaven interns al camp de refugiats francès de Bram. També cal no oblidar que entre el 1941 i el 1943 moriren 6 dels 10 exiliats de Flix al camp de concentració nazi de Gusen (lloc on anaven a parar els malalts i invàlids de Mauthausen)
1964. Fa 50 anys, 15 de març. La revista satírica “La Codorniz” a través de la ploma de Evaristo Acevedo es posa amb tota la ironia amb els "Jocs Florals" de Flix (concurs de poesia) organitzats per l’ajuntament, on es donà un premi extraordinari a un poema que elogiava desmesuradament a l’alcalde Francisco Sanjuan, obra de JMT.
           “Gallardo, noble, valiente / fiel esclavo del deber ,/ con tu excelente temple / todo lo has de poder./ Has convertido ese pueblo,/ que te dimos ruinoso,/ en un precioso vergel / de un ambiente delicioso./ Tus ojos se empequeñecen / en tu franco carcajada / Es la simpatía pura / que lleva escrito tu cara…/ Que podamos gritar muy fuerte:/ !Viva el alcalde de Flix¡/ !Viva Francisco Sanjuán¡".

1989. Fa 25 anys, 16 d’abril. Proclamació de Flix com a “Ciutat Pubilla de la Sardana. Aurea Navarro es proclamada Pubilla Universal 1989. El President de la Diputació Joan Maria Pujals fa la Lliçó Magistral, El President de l’obra del Ballet Popular, Joan Vidal i Gayolà, llegeix el missatge al món sardanístic realitzat pel Director General de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza. La lletra de la sardana Flix Ciutat Pubilla és de Ramon Sabaté i la música es del mestre Joan B. Sabaté. El monument commemoratiu és obra de l’escultor local Germà March.

2004. Fa 10 anys, 9 de setembre: Al TN vespre de TV3 es va fer públic l’estudi del  Centre Superior d’Investigacions Científiques sobre la contaminació acumulada al pantà de Flix: L’endemà fou "La Vanguardia" el mitjà en oferir més informació, tres pàgines amb el títol: “Bomba de contaminación en el Ebro”. 

El País. 11 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág. 28.
El Periódico. 11 de septiembre de 2004. Cosas de la Vida. Págs.28-29.
La Razón. 11 de septiembre de 2004. Sociedad. Págs.54-56. 
El Mundo. 11 de septiembre de 2004. España. Pág.20. 
El Periódico. 10 de septiembre de 2004. Sociedad/Cosas de la vida/Medio Ambiente. Pág.33.
El País. 10 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág. 30.
La Razón. 10 de septiembre de 2004. Sociedad/Medio Ambiente. Pág. 38